Télen ásó helyett mérőszalaggal dolgoznak a régészek Békéscsabán

2021. január 19. 18:11 | Vári Bianka

A Munkácsy Mihály Múzeum régészei többnyire február és november között végeznek ásatást. Amikor beköszönt a hideg, télies idő, akkor pedig az irodákban dolgoznak. Jelen pillanatban leltározás, revízió zajlik a múzeum falai között, illetve az új állandó kiállítás épül.

Egy lelet megtalálása után a tisztítás és restaurálás a legfontosabb feladat, majd eztán következhet a nyilvántartásba vétel. Nagy Dániel, a múzeum egyik régésze elmondta, hogy most éppen több helyről beszolgáltatott, apróbb elfekvő tárgyak leltározását végzik.

Dr. Bácsmegi Gábor arról beszélt, hogy a nyilvántartásba vett tárgyak ezután azonosíthatóak, és bármikor visszakereshetőek lesznek.

Rengeteg munkánk van, hiszen több százezer tárgy van a raktárunkban. Ezek jó része leltározott, de sok még leltározásra vár. Folyamatosan gyűlnek is a tárgyak, így lassan, de biztosan betelik a raktárunk. Még egyelőre tudjuk hova tenni a leletetket, de nagy ütemben érkeznek be fogalmazott Bácsmegi Gábor. 

Kevesmesen talált állókő (fotó: behir.hu)

A leltározott tárgyak egy része aztán bekerül a raktárba, másik része pedig az új állandó kiállítás eleme lesz. A tárlat egyik érdekessége egy Kevermesen talált állókő, vagyis sztélé lesz. Ennek különlegessége, hogy a Kárpát-medencében nincs hasonló darab. A minta franciaországi párhuzamokkal rendelkezik.

A kiállítás Békéscsaba földrajzát, geológiáját, állat- és növényvilágát mutatja majd be több ezer tárgy segítségével.

További programok »

FEL