Tél vagy tavasz? - időjóslás és népszokások a turisztikai főpályaudvaron

2023. február 3. 08:28 | Kovács Andrea

A Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar állomásfőnöke ismét egyedi ötlettel állt elő. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja alkalmából időjárást jósló játékot indított. Akik helyesen tippelték meg milyen idő várja őket február 2-án a Gőzmalom téren, egyedi ajándékot vehettek át, a jeles naphoz kapcsolódó szokásokról pedig Harangozó Imre néprajzkutató tartott előadást.

Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához számos hiedelem kötődik. A népi hagyomány szerint a medve ezen a napon kibújik a barlangjából, és ha a napos időben meglátja az árnyékát, visszamegy aludni, mert a tél még elhúzódik.

A Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar újabb ötlettel állt elő, és időjárást tippelő játékra hívta az érdeklődőket. Aki január 31-ig leadta a február 2-ai időjárásra vonatkozó tippjét és eltalálta milyen időjárás várja a Gőzmalom téren, egy erre az alkalomra készített hűtőmágnest nyert. Ezzel a játékkal egy kis humort és jókedvet szerettek volna az emberek életébe csempészni -fogalmazott Sós Imre állomásfőnök. 

 

 

A  helyesen tippelők között volt Háló Zsolt is, aki elmondta, pozitív beállítottságú emberként szereti a játékokat, a humort és ha teheti, ellátogat a Turisztika Főpályaudvar rendezvényeire, s reméli, hogy a népi jóslat szerinti tél már nem tart sokáig. 

 

 

A Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődő szokásokról Harangozó Imre néprajzkutató elmondta:  az ezen napon megszentelt gyertya a szó szoros értelmében a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embert. A szentelt gyertya viaszából a kilincsre, küszöbre is csöppentettek, hogy távol tartsa  gonoszt és az ártó szellemeket. Különösen a hétszer szentelelt gyertyának tulajdonítottak nagy védőerőt. A medvével kapcsolatos népi hiedelem elterjedése a média befolyásoló hatásának is köszönhető és a mi vidékünkön nehezen elképzelhető annak tartása, hiszen nem élnek erre medvék és barlang sincs - fejtette ki a jeles naphoz kapcsolódó szokásokról alkotott véleményét a néprajzkutató.

További programok »

Kultúra

Bemutatták a Munkácsy Mihály Múzeum új kötetét

Kedden mutatták be a Munkácsy Mihály Múzeum Mesés Békés című kötetének második kiadását. A kiadvány 75 Békés vármegyei település múltját és jelenét a tudományos ismeretterjesztés igényével és gazdag illusztrációs anyaggal tárja az olvasók elé, megújult formában.
19:25
FEL