TB totón tesztelhették tudásukat a Közgé diákjai

2017. január 28. 10:49 | Zsíros András

A jövő biztonsága címmel oktatási programot készít a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békéscsabai Médiacentrum Kft. A kezdeményezés célja, hogy a középiskolás fiatalok tisztában legyenek a társadalombiztosítást és a szociális biztonságot érintő kérdésekkel. Az akció első állomásaként egy TB totón tesztelhették tudásukat a Közgé diákjai.

Egyik-másik kérdés okozott némi fejtörést a diákoknak, pedig a kissé talán rendhagyó teszten mindannyiunkat érintő, hétköznapi helyzetekre kellett választ adniuk. Tóth Bálint Közgés diák elmondta, a kérdések nagy része nem okozott meglepetést, hiszen a Közgé egy olyan iskola, ahol ilyen típusú oktatásban veszünk részt.

Ennek ellenére a helyes válaszok aránya egy kissé alulmúlta a szervezők várakozásait - fogalmazott Paláncz György, a BSzC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma tagintézmény-vezetője.

- Ebből látszódik - folytatta -, hogy nagyon fontos szerepe van annak, hogy ezeket az ismereteket terjesszük, hiszen itt alapvetően egyszerű kérdéseket tettek fel, vagy tettünk fel (milyen feladatuk van, hogyha diákmunkát kell vállalni, hogyan működik a kórházi ellátás, milyen lehetőségeik és jogaik vannak), és ezekkel nincsenek teljes egészében tisztában, így fontos az, hogy ezeket a kérdéseket helyre tegyük.

Dávid Ferenc, a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály, Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezető-helyettes szerint nem jelenik meg kellő súllyal az oktatásban a társadalombiztosítás szerepe, pedig ezek a kérdések a diákokat is egyre inkább érintik már ebben az életkorban.

- Ők már ott állnak a munka kezdetén, hiszen hamarosan kilépnek az iskola kapujából, bár ugye nagyon sokan innen tovább fognak tanulni, viszont iskolai tanulmányok mellett is munkát fognak végezni, és hát tisztában kell lenniük azzal, hogy miért fontos, hogy bejelentse őket a munkaadó, miért fontos az, hogy a tényleges, valós jövedelmet megkapják. Ezeket az információkat szeretnénk eljuttatni minden középiskolába Békés megyében - tette hozzá Dávid Ferenc.

Ezt a célt szolgálja az az együttműködés, amelyben a 7.TV egy filmet készít. Ebben a békéscsabai Széchenyi István Közgazdasági Szakgimnázium végzős osztályának rendhagyó osztályfőnöki órája mellett híres Békés megyei sportolók, valamint közéleti személyiségek is szerepet vállalnak. A filmet ezt követően a megye összes középiskolai végzős osztályának eljuttatják. A szakemberek szándéka szerint a program nemcsak a jövő nemzedékének szól, a szülők, felnőttek számára is hasznos információkat nyújt majd.

További programok »

FEL