Társadalombiztosítási fórumot tartottak Békéscsabán, ismertették a változásokat

2020. február 19. 13:18 | Hidvégi Dávid

A Békés Megyei Kormányhivatal immáron hetedik alkalommal szervezett társadalombiztosítási fórumot, amely célja, hogy ismertessék a változásokat a társadalombiztosítási kifizetőhelyek ügyintézőivel. A legfontosabb módosítás, hogy egy új egészségbiztosítási ellátással bővül a TBJ.

2020. január 1-jével az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak köre bővült, új ellátásként bevezették az örökbefogadói díjat (ÖFD), amely mellett keresőtevékenység folytatható, akár teljes munkaidőben is. Erre jogosult az a biztosított, aki a második életévét betöltött gyermeket, illetve ikergyermekek esetén a harmadik életévüket betöltött gyermekeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vett, feltéve, hogy a gyermek nevelésbe vételének napját megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt.

 

 

Az örökbefogadási díjat az nem tudja igénybe venni, aki a gondozásba vétel időpontját megelőzően legalább egy évig saját háztartásában nevelte az örökbefogadottat. Az örökbefogadói díj a gyermek nevelésbe vételének napjától számított 168. napig jár. Amennyiben az örökbefogadó szülő nem a nevelésbe vétel napjától, hanem ahhoz képest későbbi időponttól kéri az ellátás megállapítását, a 168 napot csökkenteni kell a nevelésbe vétel napjától az ellátásra való jogosultság kezdetét megelőző napig eltelt időtartam napjainak a számával.

A változásokról a Magyar Államkincstár főosztályvezetője tartott előadást, aki kiemelte a már fentebb említett új ellátás bevezetését. Dr. Bogdán Zsuzsanna hangsúlyozta: az örökbefogadói díj az egészségbiztosítási ellátások közé kerül be.

 

 

– A TBJ rendelkezései között fel vannak sorolva, hogy pontosan melyek a társadalombiztosítás ellátásai. Külön vannak az egészségügyi biztosítási ellátások és külön a nyugdíjbiztosítási ellátások. Az egészségbiztosítási ellátások közé tartoznak az egészségügyi szolgáltatások és a pénzbeli ellátások például a CSED, a GYED és a táppénz, ezekhez csatlakozik az örökbefogadói díj – fogalmazott a főosztályvezető.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott nevében a kormányhivatal területért felelős főosztályvezetője köszöntötte a megjelenteket. Pántya Imre elmondta, hogy a területi államigazgatási szerv már hét éve minden esztendőben megtartja a társadalombiztosításokról szóló fórumot. A főosztályvezető úgy fogalmazott: a lehető legrészletesebben hívják fel a figyelmet a bekövetkező változásokra, hogy a társadalombiztosítási kifizetési helyek munkatársai a jövőben is egyszerűen boldoguljanak az ügyintézéssel.

 

 

– Ezek a fizetőhelyek a nagyobb foglalkoztatóknál működnek, hiszen ők intézik a saját dolgozóiknak a társadalombiztosítási ellátásokhoz, a támogatásokhoz és a táppénzhez kapcsolódó ügyeit. A szabályok évről évre változnak, újabb ellátási és támogatási formák lépnek érvénybe. Ezért nagyon fontos az, hogy minden évben felkészítsük az ügyintézőket – tette hozzá Pántya Imre.

Az új járuléktörvény 2020. július 1-jén lép hatályba, amely megszünteti majd a korábbit, magába olvasztva annak végrehajtási rendeletét.

 

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
2024. április 24. 17:09
FEL