Tarsoly Krisztina a cirkuszban narrált a magyar kultúra napján

2016. január 25. 15:39 | Mikóczy Erika

A nagyérdemű közönség meghatottan kísérte figyelemmel Demjén Natália artista-színművész trapézon előadott hegedű kíséretét, amely alatt a Vakrepülés Színjátszó Egyesület tagjai elénekelték a Himnuszt. A díszpáholyban később nagy megtiszteltetés érte az amatőr vak társulat tagjait: Tarsoly Krisztina békéscsabai színésznő szakavatott narrációjának köszönhetően számukra is „láthatóvá” vált a Fesztikon című előadás. Oly annyira, hogy a finálénál néhányan még táncra is perdültek.

A Békéscsabai Jókai Színház teljes mértékben elkötelezett az akadálymentesítés ügye mellett: kiemelt figyelemmel kíséri és karolja fel azokat az új lehetőségeket, kezdeményezéseket, amelyek a fogyatékossággal élők számára is teljes értékű színházi élményt biztosítanak. Rendszeresen jelelt és narrált előadásokat, valamint kulisszajárásokat szerveznek vakok, gyengénlátók és hallássérültek számára. Ennek a kezdeményesnek a szele ért el a Fővárosi Nagycirkuszba is Tarsoly Krisztina közreműködésével.

- A látássérült emberek a társadalom olyan egyenrangú tagjai, akik az alapvető emberi jogokkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek élni. A Fővárosi Nagycirkusz a vak és gyengén látó emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, illetve a társadalom szemléletmódjának alakítása miatt a Fővárosi Nagycirkusz az előadások akadálymentesítésével a maihoz hasonló, speciális szolgáltatásokra készül – így nyilatkozott Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté igazgatója, majd hozzátette: a cirkusz a művészeti megnyilvánulások egyik kupolás temploma, szent helye, valamennyi produkció - született bár a világ bármely más, távoli táján - ugyanúgy a miénk addig az időszakig, amíg a mutatványt előadó művész nálunk tartózkodik.

 

FEL