Társadalmi és kulturális finnovációk a Kollaborban

2021. október 3. 13:04 | Erdei-Kovács Zsolt

Interaktív előadásnak adott otthont a békéscsabai könyvtár és azon belül is a Kollabor. A Finnovációk - társadalmi és kulturális innovációk Finnországból elnevezésű rendezvény garantáltan az épülésére szolgált mindazoknak, akik aktívan vettek részt rajta.

Tuba Orsolya előadó tanulóként és oktatóként is bemutatható, az egyik különleges jellemzője, hogy nagy tapasztalatokkal rendelkezik Finnországot, a finneket, a finn kultúrát és az oktatást illetően. A tapasztalatai azt a célt szolgálják, hogy általa épülni, fejlődni, tanulni lehessen. A Finnminta alapítója és vezetője elmondta, amit ő mesterszakos hallgatóként a finn oktatásban nagyon szeret az a bizalom, ami megvan a tanárok és a tanulók felé egyaránt. Az oktatás az elmondása alapján gyakorlatias, ami ugyan tág fogalom, de valójában azt jelenti, hogy igyekeznek minél több tapasztalatot nyújtani a gyerekek számára és leginkább a tapasztalati úton való tanulásra helyezni a hangsúlyt.

 

Tuba Orsolya előadó tanulóként és oktatóként is bemutatható

Tuba Orsolya előadó tanulóként és oktatóként is bemutatható

 

A leírás helytálló kifejezése lehet még az életre való nevelés, a kritikus gondolkodásra való ösztönzés és a csoportban való tevékenykedés elősegítése, illetve ezen készségek erősítése, fejlesztése is – fűzte hozzá, aláhúzva: a kommunikációs- és problémamegoldó készség trenírozása is a finn tanterv meghatározó pontjai. Fontos sarokpont, hogy a tapasztalat növeli a motivációt és ezután következik az elméleti képzés, ami pedig keretbe foglalja mindezt, tehát fordított szemlélettel működik, mint a magyar. A Finnovációk előadás alapvetően a finn innovációkról szólt, amelynek egy része az oktatási rendszer is.

 

Lupták Zoltán, a Békéscsabai Finn-Magyar Baráti Kör elnöke

 

A Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Kör elnöke ismertette: immár több éve működnek együtt a Kollaborral.

– Ez egy olyan élményközpont és olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek Finnországban honosak, tehát ottani tapasztalatokat, gyakorlatokat vettek át és így alakult ki, erősödött meg velük fokozatosan az együttműködés. Tudható, hogy a finn oktatás világviszonylatban is kiemelkedően sikeres, az összes ilyen jellegű versenyen, megmérettetésben rendszeresen az élen végeznek - fogalmazott Lupták Zoltán.

 

Koszecz Sándor, a Kollabor vezetője

 

A Kollabor vezetője azt emelte ki, hogy ez egy innovációs hely, ami pedagógiai helyiségként is funkcionál.

– Ha valakiktől, akkor a finnektől érdemes tanulnunk, mert a világban több tekintetben is élen járnak. Érdemes megnézni, megvizsgálni a társadalmi és akár gazdasági innovációkat is, amitől az idei boldogság index alapján az első, vagyis a legboldogabb ország lettek ezen a bolygón -  hangsúlyozta Koszecz Sándor, kiemelve: csak tanulhatunk tőlük.

 

További programok »

Itthon

A következő napokban is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

A következő napokban is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
16:43
FEL