Tárlatvezetésen mutatta be munkáit Széri-Varga Géza szobrászművész

2021. június 16. 09:26 | Gyemendi Réka

Június elején nyílt meg az Ívek, pályák, alkotások című kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban, amely Gnandt János és Lonovics László képzőművészek, valamint Széri-Varga Géza szobrászművész alkotásait mutatja be. Utóbbi kedden egy tárlatvezetést is tartott az érdeklődőknek, ahol bemutatta az egyes plasztikák, szobrok történetét és mondanivalóját. Ezután egy játékos gyakorlatra is meginvitálta a résztvevőket.

A tárlatvezetés célja az volt, hogy a munkáit közelebb vigye a közönséghez és átadja a mondanivalóját – fogalmazott a szonrászművész. 

– Amikor válogattam az itt kiállított szobrokat, akkor a fő koncepció az volt, hogy olyan munkákat hozzak el Békéscsabára, amiket még nem nagyon láthattak az emberek. Máshol természetesen láthatóak voltak már, hiszen sok országos kiállításon szerepeltek. Az is koncepció volt, hogy legyen összhangban a kiállítás, így kisplasztikai kompozíciókat, kisplasztikákat válogattam a munkáim közül – ismertette Széri-Varga Géza.

A tárlatvezetés után egy mintázás gyakorlaton is részt vehettek az érdeklődők a múzempedagógiai foglalkoztató térben. A résztvevők feladata az volt, hogy száradó gyurmából csukott szemmel alkossanak valamit. A szobrászművész szerint a különböző formázható anyagok érintése, az azokkal való munka fejleszti azt a készséget, hogy valaki a szobrokról olvasni tudjon és megértse azokat. 

– Valami olyan foglalkozást szerettem volna, ami azt szolgálja, hogy a kiállításon látottakat méginkább magukévá tegyék és még hatásosabb legyen az élmény számukra – hangsúlyozta a művész.

 

 

– A múzeumpedagógiai foglalkoztató tér gyermekek és felnőttek számára is jó lehetőséget ad arra, hogy kreatív foglalkozást végezzenek, ami kifejezetten a múzeumban látható anyagokra épül - erről már Fábián Anna múzeumpedagógus beszélt. Jelenleg az új állandó kiállítás, az Utazás térben és időben című tárlat kapcsán várják a jelentkezőket, akik egy fél-egy órás programban vehetnek részt. 

– A közelgő Múzeumok Éjszakájának is egy meghatározó színtere lesz a festés, a szitázási technikákkal való megismerkedés. Ez egy nyüzsgő, kreatív tér lesz a jövőben a múzeum alagsorában. Ez egy plusz szolgáltatása a múzeumnak – zárta a múzeumpedagógus.

 

További programok »

FEL