Szlovák művész kiállítása nyílt meg a Munkácsyban

2019. szeptember 27. 12:45 | Sipos Gábor

Nagy érdeklődés övezte a Munkácsy Mihály Múzeum legújabb kiállításának megnyitóját, amelyen a világszerte elismert, szlovák Milan Lukac műveit mutatták be a békéscsabai közönségnek. A kétnyelvű megnyitón az illusztris vendégeken kívül maga a művész is jelen volt.

A kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeum és a tőketerebesi Dél-Zemléni Múzeum baráti kapcsolatának köszönhetően jött létre.  A megnyitón a békéscsabai szlovák főkonzul, Emil Kuchár a hivatalos fordítást mellőzve, részben magyarul nyitotta meg a kiállítást. A „Szünidei üdvözlet” című tárlat megnyitóján jelen volt a Dél-Zempléni Múzeum igazgatója, Beáta Kerestanová, aki a szakmai kapcsolaton túl szoros, baráti viszonyként jellemezte az együttműködést a békéscsabai múzeummal.

– Milan Lukac európai szobrász, európai művész. A Pozsonyi Akadémián végzett szobrászat szakon. Átfedésben folytatta a tanulmányait Párizsban, így kitekintést kapott a nyugat-európai szobrászat hagyományaira – ismertette az alkotó hátterét a kiállítás kurátora, Gyarmati Gabriella művészettörténész.

A „Szünidei üdvözlet” című tárlaton a művész A kis hercegből idézett ajánlást, miszerint „mindannyiunkban ott a gyermek”. 

 

 

A szobrászkodás mellett a művész aktívan tanít a pozsonyi egyetemen. Hangsúlyozta, hogy sok időt tölt oktatással, de minden percét örömként éli meg, sosem lesz számára elvesztegetett idő, amit a fiatalokkal tölthet.

A művész szobraiból és képeiből álló tárlat január 5-éig látható a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

 

FEL