Aki vizet fakasztott a sziklából – Szent László élete a Munkácsyban

A tárlat régészeti anyagában a korszak Békés megyei ékszerei, viseleti elemei és fegyverei is helyet kaptak, az országos Szent László Emlékév alkalmából.

Királyok és királynék, papok, lovagok. Korhű ruhákkal és használati tárgyakkal emlékezik a Munkácsy múzeum a Szent László emlékévben arra a királyra, aki vizet fakasztott a sziklából.

 

– Lászlónak a személyisége is fontosnak mondható, a Képes Krónika egy élettel teli, lendületes, szenvedélyes leírást hoz László történetéről, amelyből megtudjuk, hogy benne ott volt az ellenség szeretete. Amikor legyőzte a mogyoródi csatában az ellenséget, nem csak azokat siratta meg, akik az ő oldalán harcoltak, hanem azokat is, akik ellene küzdöttek – mondta dr. Halmágyi Miklós, a Szegedi Tudományegyetem tanársegéde.

A történészek szerint Szent László uralkodása sikeres volt. Belső és külső támadásokat vert vissza, miközben meghódította Horvátországot. Püspökséget és monostorokat alapított, de külföldi kapcsolatai is erősek voltak. A korszakot bemutató tárlat nem csak életét, hanem családfáját és uralkodását is bemutatja, egészen szentté avatásáig.

A kiállítás magját a Munkácsy múzeum régészeti anyaga, a Nagyváradon található Körösvidéki Múzeum Szent Lászlóhoz kötődő képes tablói, illetve a Békéscsabai Történelmi Íjászkör korabeli fegyver és páncélrekonstrukciói alkotják.

– Hogy érdekesebb legyen a kiállítás, a múzeumunkban található 11. századi régészeti leletekből állítottunk össze egy részt, ahol kimondottan a Békés megyében feltárt, korabeli temetkezési helyek anyagát mutatjuk be. Ezzel is jelezzük azt, hogy miközben folynak a nagy csaták a hercegi, királyi szinten László korában, Békés megyében élte a lakosság az életét – árulta el kérdésünkre Medgyesi Pál, a kiállítás kurátora, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgató-helyettese.

A kiállítás megnyitóján Kiss Tibor, oktatásért és kultúráért felelős alpolgármester arra kérte a színes, egész kort felölelő kiállítást meglátogató pedagógusokat: lehetőség szerint hozzák el tanítványaikat is a tárlatra, hiszen a történelem a múzeumban kézzelfogható közelségbe került.

A középkori kolostor árkádjait is visszaidéző tárlatot május 25-éig tekinthetik meg az érdeklődők a múzeum Tégla termében.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,