Két év hat hónap fogházra ítélték Danadai Beáta gázolóját

Két év hat hónap fogházra ítélte a Gyulai Törvényszék azt a fiatalembert, aki 2016 februárjában a Szarvasi úton nagy sebességgel közlekedve elgázolta a 17 éves, zebrán bicikliző Danadai Beátát. A fiatal lány súlyos sérüléseket szenvedett, a kórházban elhunyt.

Az ügy tárgyalása egy évvel ezelőtt, a Békéscsabai Járásbíróságon kezdődött, majd júniusban, első fokon három év fogházra ítélték a vádlottat. Az ítélet nem volt jogerős, az ügyész súlyosbításért, a vádlott ügyvédje pedig enyhítésért fellebbezett, az ügy így került a Gyulai Törvényszék elé, ahol szerdán hozták meg a másodfokú és immár jogerős ítéletet.

A röviden összefoglalt vádirati tényállás szerint a vádlott 2016. február 12-én este a kormányszervó kiiktatása miatt közúti közlekedésre műszakilag alkalmatlan autójával a megengedett, 50 helyett, 115-119 km/órás sebességgel hajtott Békéscsaba lakott területén belül. A vádlott a jelentős sebességtúllépés miatt elütötte a Szarvasi út és a Kazinczy utca kereszteződésénél lévő gyalogos átkelőhelyen kerékpárral áthaladó sértettet. A balesetben a sértett súlyos koponya- és agyi sérüléseket szenvedett, majd három héttel később a kórházban elhunyt.

A szerdai tárgyaláson az ügyész perbeszédében a fogházbüntetés súlyosbítását kérte, többek között arra hivatkozva, hogy a vádlott két év alatt nyolc közlekedési szabálysértést követett el.

Dr. Kvasz Tibor sértetti képviselő kiemelte, közúti veszélyeztetésnek kell minősíteni az esetet, ugyanis extrém mértékű sebességtúllépésről van szó, a sértettnek esélye sem volt, hogy kikerülje a balesetet. Dr. Csanálosi Ákos, a vádlott ügyvédje indoklásában a megyei és a hazai ítélkezési gyakorlatot alapul véve kért enyhítést.

A vádlott kérdésre elmondta, a baleset után próbált kapcsolatot létesíteni a fiatal lány hozzátartozóival, de többen is lebeszélték erről. Hozzátette, eközben a sértett családjától is elutasítást kapott. A tárgyaláson felszólalt a fiatal lány édesanyja is, aki elmondta, hogy bármilyen ítélet születik, felfoghatatlan mindaz, ami történt és azt szeretnék elérni, hogy hasonló tragédia mással ne forduljon elő. Hozzátette, a vádlott nem is próbálta keresni a családot, amikor a baleset helyszínén találkoztak, a fiatalember akkor sem nézett a szemébe. Az édesanya emellett fényképekkel is igazolta azt, hogy a vádlott a baleset után is bulizott. Véleménye szerint kétséges, hogy ebben az esetben lehet-e valódi megbánásról beszélni.

A Gyulai Törvényszék végül P. D.-t halálos közúti baleset okozásáért ítélte el. Másodfokon részben megváltoztatták a Békéscsabai Járásbíróság ítéletét, részben helybenhagyták. A vádlott három év helyett két év hat hónap letöltendő szabadságvesztést kapott, a büntetés kétharmadának letöltése után a fiatalember feltételes szabadságra bocsátható. A korábbi négy helyett viszont öt évre vették el a jogosítványát, amit egyébként 2016 nyarán kellett leadnia.

A Gyulai Törvényszék ítéletében az is elhangzott, hogy a Szarvasi út és a Kazinczy utca sarkán lévő zebra jogi értelemben nem volt kijelölt gyalogos átkelőhely, mivel csak az útburkolati jel volt felfestve, viszont táblát nem helyeztek ki. Ez azt jelenti, hogy Danadai Beáta nem szegett szabályt azzal, hogy ott kerékpározott.

 

 

Megosztás:

Címke: , , ,