Az óvodák konyhai dolgozóinak tartottak bemutatót a Gyermekélelmezési Intézmény konyháján. Az intézményben naponta több mint 9000 adag étel készül az óvodás és iskolás gyerekeknek. Éppen ezért a szervezők fontosnak tartják, hogy a dajkák is megismerjék, hogyan készülnek az általuk tálalt ételek. Átlássák azt a folyamatot, miként lesznek a gondosan kiválogatott alapanyagokból, az elkészítést követően, tápláló ételek.
A délelőtti előadásokon a dajkák azt is megtudhatták, milyen szabályokat kell betartani a tálaláskor.
- Folyamatosan ellenőrizni kell az ételnek hőmérsékletét, illetve más egyéb higiéniai előírásokat is figyelembe kell venni, kizárólag fertőtlenített kézzel lehet az ételtálaló eszközöket megfogni, és a megfelelő védőruházat is elengedhetetlen a tálaláskor - árulta el Dávidné Tóth Edit, a Gyermekélelmezési Intézmény igazgatója.
A forró lábasokban éppen az aznapi ebéd készült, a bableves mellett rántott szelet is szerepelt az étlapon. A bemutató részeként a meghívottaknak lehetőségük volt az itt folyó munkába is bepillantani. Többek között láthatták milyen alapanyagokból, hogyan készülnek az intézmény konyháján a meleg ételek.
Prohászka Béla országos tisztifőorvosi megbízott szerint az alapanyagoknak is fontos szerepe van abban, hogy ízletes és tápláló ételek készüljenek a konyhán.
A szakember a szezonális termékek fontosságára is felhívta a figyelmet, hiszen a jó étel titka a friss alapanyagban rejlik.