Tanulságos videón mutatja meg a rendőrség a kerékpáros szabálytalanságokat

2020. augusztus 13. 08:09 | behir

Múlt héten kifejezetten kerékpárosokat ellenőriztek a rendőrök Kaposváron és kiderült, hogy sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokkal. A felvételek azért is tanulságosak, mert hasonló jeleneteket Békéscsabán is naponta látni.

Egyre többen pattannak kerékpárra országszerte – ennek pedig számos pozitív hatása lehet nem csupán a környezetre gyakorolt hatás miatt, de egészségünk szempontjából is. Az már azonban már kevésbé jó hír, hogy sok közlekedési balesetet épp a biciklivel közlekedők okozzák. Tavaly Békés megyében például a közlekedési balesetek több mint 20 százalékáért a kerékpárosok voltak felelősek. 

Nem csak megyénkben riasztóak a tendenciák – Somogy megyében épp a múlt héten ellenőrizték kiemelten a kétkerekűvel közlekedőket. A rendőrségi összefoglaló szerint a főbb baleseti okok közé továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbség, illetve az irányváltoztatás szabályainak megszegése sorolható. A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy a kerékpárosok jelentős része kerékpárútként használja a gyalogjárdát, amely cselekményükkel veszélyeztetik a gyalogosokat. Jellemző még, hogy nem szállnak le a bicikliről a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor és a gyalogosok között szlalomozva, őket veszélyeztetve kerékpároznak át a gyalogátkelőhelyen – mindezt pedig videóval is szemléltetik. 

 

 

A rendőrök néhány jó tanácsot is adnak a kerékpárosoknak:

 • Minden manőver, amely irányváltoztatással jár, fokozott figyelmet követel. Mindig szigorúan tartsák be a KRESZ előírásait, és figyeljenek közlekedési partnereik reakcióira!
 • Természetesen csak műszakilag kifogástalan kerékpárral vegyenek részt a forgalomban, lehetőleg kerékpáros bukósisakban! A kerékpáros fejvédő használata mindenképpen ajánlott gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A sisak védi viselője fejét, hiszen elnyeli az esetleges baleset, illetve ütközés során keletkező energia jelentős részét. A balesetek során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert elütés következtében a kerékpáros feje nagy erővel ütközik járműnek, vagy az úttestnek. Ez esetben a fejvédő hatásos védelmet nyújthat.
 • A közúti forgalomban lévő kerékpár legyen felszerelve az alábbi, kötelező tartozékokkal: könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés,
  • két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
   csengő
  • elől fehér, vagy kadmium sárga fényt adó lámpa,
  • hátul piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző, folyamatosan égő vagy villogó lámpa, továbbá egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő,
  • legalább az első keréken 1 darab borostyán sárga színű, oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma).
 • Az éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között láthatatlanná váló kivilágítatlan kerékpárosok nem is gondolnak arra, hogy minden másodpercben halálos veszélynek vannak kitéve, hiszen a járművezetők már csak akkor fogják meglátni őket, amikor már késő. A láthatósági eszközök használatakor is figyeljünk a jogszabályi előírások maradéktalan betartására!

További programok »

FEL