Takács Péter: kerüljenek önkormányzati fenntartás alá az oktatási intézmények

A KLIK veszi át az oktatási intézmények működését, Takács Péter más megoldást javasol. 

A legelőnyösebb az lenne, ha visszakapná az önkormányzat az oktatási intézmények működtetésének jogát – fogalmazott Takács Péter a közgyűlést értékelő sajtótájékoztatón. A politikus hét előterjesztésre reagált a Lehet Más a Politika békéscsabai irodájában. Az előterjesztések közül üdvözölte a Békéscsabai Életfa Idősek Otthona ügyében hozott döntést. Az intézmény 2017 január 1-étől kerül az önkormányzat irányítása alá.

Az oktatási intézmények működtetését is átveszi a KLIK jövő évtől, ám hogy milyen formában, az egyelőre bizonytalan. Az októberi közgyűlésen arról döntött a grémium, hogy önkormányzati fenntartásban marad a Békéscsabai Intézményellátó Centrum és a KLIK szolgáltatást vásárol az intézményellátótól. Takács Péter viszont más megoldást javasol.

– Azt gondolom, hogy a végső megoldás minden tekintetben az lenne, ha az önkormányzatokhoz kerülnének vissza ezek az intézmények fenntartásba. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kapcsolatban a közgyűlésen is elmondtam, hogyha azt mondjuk, hogy voltak problémák a működésében, akkor még meg is dicsértük, hisz az egész ország szembesült azzal, hogy sajnálatos módon sok esetben iskoláknál azért kapcsolták ki például a gáz szolgáltatást, mert az intézményfenntartó központ nem tudta időben kiegyenlíteni a számlákat – fogalmazott a politikus. 

Takács Péter arra is emlékeztetett, hogy a szociális intézmények kistérségi irányítás alá kerültek 2010-ben. Mint mondta, ennek szomorú következményeként tavaly novemberben a közgyűlés rendőrségi feljelentést tett a Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ ellen.

– A kistérségnél ezen szociális intézmények fenntartása estében 160 millió forint nagyságrendű összeget találtunk, amelyet a mi meglátásunk szerint vélelmezetten törvénytelenül lett elköltve és én azt gondolom, hogy ez a helyzet nem állt volna elő akkor, hogyha ezek az intézmények Békéscsaba fönntartásában maradnak.

Tavaly egy pozitív folyamat indult el – tette hozzá a politikus. Január elsejétől visszakerült a családsegítő központ az önkormányzat fenntartásába, januártól pedig az Életfa Idősek Otthona ismét városi fenntartásban működik tovább.

Megosztás:

Címke: , , ,