Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

2022. augusztus 12. 19:39 | behir.hu

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány. A Corvinus projekt célja a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) megkutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn. A kezdeményezés teljes összhangban van az energetikai veszélyhelyzeti intézkedések részeként megfogalmazott kormányzati szándékkal a hazai földgázkitermelés növelésére – hangsúlyozta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A projekt a Sarkadi- és a Szeghalmi járás területén több települést is érint: Dévaványa, Ecsegfalva, Kertészsziget, Körösladány, Méhkerék, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szeghalom és Vésztő is részese a kiemelten közérdekű beruházásnak.

A projekt kiemelt státusza gyorsabb megvalósítást tesz lehetővé, a békési gázmező kitermelése így már a következő fűtési szezonban megkezdődhet – közölte a TIM. Az engedélyezés felgyorsításával az elsőként lefúrt kút a jövő év elejére termelésbe állhat. Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat ezután a tervek szerint számos további kút lemélyítését végezheti el, kiépítheti a kapcsolódó gázinfrastruktúrát a térségben. A következő öt esztendőre ütemezett teljes Corvinus projekt révén a békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az érintettek bevonásával javaslatot készít többek között a szabályozás egyszerűsítésére, a beruházások bányajáradék-rendszeren keresztüli ösztönzésére a hazai földgázkitermelés növelése, az energiafüggőség csökkentése érdekében – emelte ki a szaktárca.

A bányászati tevékenységbe helyi vállalkozókat vonnak be, így a beruházások a térségben új munkahelyeket teremtenek, élénkítik a gazdaság fejlődését és ez által tovább javul a foglalkoztatási helyzet a megyében. Az ásványvagyon értékesítése után a települési önkormányzatok jelentős helyi iparűzési adóbevételhez jutnak.

További programok »

FEL