Már az ötödik kutat fúrják a Sarkad melletti gázmezőn

2024. április 24. 11:10 | behir.hu

A hétvégén elkezdődött az ötödik kút fúrása Nyékpuszta lelőhelyen. A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első kút. 2023-ban újabb kettőt fúrtak, az elmúlt télen termelésbe állt egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is.

A négy békési aktív kútból eddig felszínre hozott földgáz mennyisége 67 millió köbméter, a kondenzátumé pedig 82ezer köbméter – írja közösségi oldalán az Energiaügyi Minisztérium. 

Az MVM Csoport 2023 végén indított új földgáz kutatási és termelési beruházást Berettyóújfalu térségében. A kitermelés megkezdése itt a nyár folyamán várható. A nemzeti energiavállalat a két helyszínen további kutak létesítését tervezi.

 

Már fúrják az ötödik földgáz kutat Nyékpusztán. Fotó: Energiaügyi Minisztérium

 

A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát. Az elmúlt fűtési szezonban a 2021/2022-eshez képest mintegy 2,2 milliárd köbméterrel fogyasztottunk kevesebb földgázt. A felhasználást egyebek mellett az energiahatékonyság javítása és a földhő hasznosításának fokozása is csökkentheti. A földgáz az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként fontos szerepet tölt be a sikeres zöld átállásban, energiaátmenetben.

További programok »

FEL