Táborozóknak mutatta be mindennapjait a Békéscsabai Médiacentrum

2021. július 15. 19:07 | Vári Bianka

Tábori csoportokat fogadott a 7.TV-t, a behir.hu-t és a Csabai Mérleget magába foglaló Békéscsabai Médiacentrum Kft. szerdán. A látogatók többek között megismerhették a szerkesztőségben folyó munkafolyamatokat és a stúdióeszközöket, majd sok gyermek hírolvasóként is kipróbálta magát.

Szerda reggel média vlogger táboros gyerekek érkeztek a szerkesztőségbe, ahol először Diós Zsolt ügyvezető köszöntötte a résztvevőket, majd röviden ismertette a cég munkáját. Ezután a gyerekek körbejárták az épületet: megnézték a szerkesztői irodákat, a hangmondó fülkét, a vágószobát, a stúdiót és a vezérlőt is, közben pedig lelkesen dokumentálták a látottakat. A program zárásaként a diákok a hírolvasást is kipróbálhatták.

– Nagyon csodálkoztam a vezérlőkőn, hogy mennyire sok monitor van, mennyire sokat dolgoznak, és hogy milyen technológiákat használnak itt – mondta a látogatás végén Hőgyes Hunor.

A vezérlő helyiséget mutatja be Bucsai Ákos

 

Toldi Katalin, a gyermekek vezetője arról számolt be, hogy immár második alkalommal kalauzolták el a táborozókat a médiacentrumba.

– Én nagyon fontosnak tartom, hogy megismerjék ezt a részét is a média világának, ne csak az új hullámot: a youtubeot, vloggerkedést, az internet világát. Illetve a stúdió önmagában akkora élmény jelentenek nekik a kamerák, illetve a szerkesztői és a hangmérnöki szobák. Fantasztikus élmény volt számukra, hogy kipróbálhatták – fogalmazott a táborvezető.

Diós Zsolt ügyvezető kalauzolja végig a táborozókat a szerkesztőség épületében

 

Délután újabb csoport érkezett a szerkesztőségbe. A gyermekek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs táborának részeként látogattak a médiacentrumba. A forgatókönyv ezúttal is hasonló volt: a tanulók megnézhették a stúdióeszközöket, így a kamerákat és a reflektorokat. Akadt olyan résztvevő, aki már jártas volt a média világában, mégis találkozott újdonsággal.

– A hangfelvevő szoba volt nekem most új, mivel mikrofonom nekem is van, de nem igazán tudtam például, hogy az a szivacs pontosan mire való – mondta Knyihár Zsuzsanna.

Knyihár Zsuzsanna kipróbálja a súgóról olvasást

 

Az iparkamara pályaorientációs tanácsadója arról beszélt: fontos, hogy a fiatalok minél szerteágazóbban ismerjenek meg munkafolyamatokat.

– A hírolvasás nagyon érdekes volt számukra, de vannak a bátortalanabbak, akik viszont itt a háttérmunkálatokban, a vezérlőben látott dolgokkal kapcsolatosan gyűjtöttek információkat – fogalmazott Butora Hajnalka.

A látogatók lelkesen dokumentálják az érdekességeket

 

Az iparkamara szakképzési osztályvezetője arról beszélt, hogy a tábor az Innovációs és Technológiai minisztérium segítségével jött létre. Mészárosné Szabó Anna kiemelte, hogy a szervezéskor a résztvevők igényeit is felmérték.

– Olyan helyre nem szeretnénk elvinni őket, ahol unatkoznak, nem figyelnek, mert nem érdekli őket a téma. Így vannak minden évben sláger helyek, mint például a médiacentrum, a színház és a banki szféra, ahova mindig el akarnak menni – emelte ki az osztályvezető.

A médiacentrum ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy az intézmény nyitott cég, amely szívesen mutatja be mindennapjait az érdeklődőknek.

– Nagyon szívesen megmutatjuk bárkinek azt, hogy hogyan dolgozunk, milyenek a mindennapjaink, külön öröm számunkra, ha gyerekeket fogadhatunk, hiszen ők még sok esetben pályaválasztás előtt állnak, egy ilyen látogatás pedig akár befolyásolhatja majd a döntésüket – fogalmazott Diós Zsolt. Mint mondta, bízik abban, hogy leendő kollégákat is vendégül láthatták a szerkesztőségben.

További programok »

FEL