Szürkemarhákkal őrzik meg a Csanádi-puszták sokszínű élővilágát

2017. augusztus 14. 19:11 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Csaknem négyszáz egyedre bővítik a szürkemarha állományt a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi-puszták tájegységén, a szikes gyepek legjobb kezelési módja ugyanis a legeltetés – állítják a szakemberek. A cél elérése érdekében a Békés és Csongrád megye határán fekvő Montág-pusztai szürkemarha telepet bővíti, illetve korszerűsíti a nemzeti park, így több marhát tudnak tartani a területen.

Ezzel a lépéssel nemcsak megakadályozhatják a füves élőhelyek elavarosodását, de az ott őshonos növény-és állatfajok sokféleségét is megőrizhetik. Ehhez a vállaláshoz több mint 600 millió forintos Európai Uniós támogatást nyert el a nemzeti park. A projekt a legeltetés háttérkörülményeit teremti meg a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi-puszták területén, a tervezett beavatkozások lehetővé teszik a térben és időben eltérő intenzitású és mozaikosságú legeltetést a területen.

–Itt van egy 400 hektáros, központi, mély fekvésű laposunk, aminek a legeltetése nagyon fontos, mert egyébként záródna az élőhely, és gyékényessé alakulna át. Így meg tudjuk tartani félig-meddig vizes élőhelynek, és ezt a legeltetett állatoknak fogjuk majd köszönni, hiszen az állatok tudják ezeket a területeket karbantartani - hangsúlyozta Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója.

A beruházás része a Montág-pusztai állattartó telep komplex fejlesztése. A jelenlegi 300 tehenet és borjaikat kiszolgáló, 850 négyzetméteres istálló, valamint a hozzá tartozó 4000 négyzetméteres kamrám-rendszer mellé egy 1300 négyzetméteres új istállót és további 4000 négyzetméteres karám-rendszert alakítanak ki. A korszerű állattartó telepen az alkalmazottaknak is kialakítanak szociális helyiséget, valamint a tájegységet ellátó irodát is megépítenek.

–A fejlesztés célja, az állatlétszám mennyiségének, illetve a tartási hely minőségének a javítása. A fejlesztés után a tervezett állatlétszám az mintegy 350 anya tehén és azoknak a szaporulatára növekszik - hangsúlyozta Melián Csaba, a Körös-Maros Nemzeti Park mezőgazdasági felügyelője.

A szikesek fenntartása szempontjából a legeltetés mellett a sekély tavaszi vízborítás kialakulása a másik legfontosabb tényező. Ugyancsak a projekt célja a terület természetes vízgazdálkodásának helyreállítása. A terület jelenlegi vízháztartását a területet átszelő csatornák alapvetően befolyásolják. A területen minden tavasszal jelentős kiterjedésű sekély felszíni vízborítás alakulhat ki. Ezeknek az időszakos vízállásoknak a helyreállítása a célja a szakembereknek.

További programok »

Itthon

Jéghideg vízbe merültek a tiltakozó anyukák - galériával

Rendhagyó akcióval hívták fel a figyelmet a Másállapotot a szülészetben! Mozgalom és a Békés Születés(é)ért Támogatókör aktivistái szombaton, Szanazugban. A kezdeményezés, amely a „Merüljünk, hogy a babákat ne merítsék” címet viseli, azért indult el, hogy a szülés utáni „aranyórát” az újszülöttek zavartalanul tölthessék édesanyjuk mellett.
16:40
FEL