A Montág-pusztán élő szürkemarha gulyához látogattak a csongrádi diákok

2024. június 22. 13:24 | behir.hu

Csongrádi általános iskolások egy csoportja látogatott el a minap a Körös-Maros Nemzeti Parkban fekvő Montág-pusztára, ahol a legelésző szürkemarha-gulyát is megcsodálhatták.

A csongrádi diákok közül a legjobb tanulók egy jutalom kiránduláson vehettek részt. Táborhelyük Nagyéren, az önkormányzat szálláshelyén volt, innen indultak különböző kerékpáros kirándulásokra. Az egyik ilyen program volt az igazgatóságunk vagyonkezelésében Montág-pusztán élő szürkemarha gulya meglátogatása, amelyhez egy természetismereti előadás is kapcsolódott.

A harminc diákkal először egy rövid sétát tettek a pusztán. Közben szó esett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feladatairól, a legeltetéses természetvédelmi kezelés fontosságáról. Külön hangsúlyt fektettek a szakemberek arra, miért is fontos, hogy a Csanádi puszták gyepterületei megmaradjanak, s miként kell a védett területeket kezelni ahhoz, hogy értékeik fennmaradjanak, gyarapodjanak.

A növendék szürkemarha gulya, amelyhez ellátogattak, a Montág-puszta déli részén legelészett. Itt részletesen meséltek a gyerekeknek a magyar szürke szarvasmarha fajta jellemzőiről, s arról, hogy miért fontos ennek a fajtának a génmegőrzése, amire igazgatóságunk nagy hangsúlyt fektet. Érdekességként a diákok egy szürkemarha tülköt is kézbe vehettek, sőt néhányan megpróbálták megszólaltatni is. Beszélgettünk arról is, hogy régen mennyi mindenre használták az emberek a szarut.

A pusztai kiránduláson a diákok sok hasznos, új információval gazdagodtak. Örömmel tapasztalták a szervezők, hogy nagyon érdeklődőek voltak, sok kérdést tettek fel. Mint kiderült, néhányan már korábban is sok mindent tudtak a szürkemarhákról. A séta során néhány madarat is sikerült megfigyelni, például kék vércséket, vörös vércséket, valamint búbosbankákat. Az egyik útszéli facsoportban a kihelyezett költőládákat is megnézték, természetesen csak megfelelő távolságból, távcsővel, hogy ne zavarják a bennük költő vörös és kék vércséket.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

FEL