Szupermaraton: Szilágyi Szvetlana az első női győztes - galéria

2017. május 21. 20:23 | Kovács Dávid

A hétvégén rendezték meg a jubileumi 20. Szupermaraton Kerékpáros és Görkori Túrát, amelyen két nap alatt 200 kilométer várt a mezőnyre. A viadalon egyéniben tizenketten álltak rajthoz, és harmincegy öt tagú váltó indult. A megmérettetést több mint ezer kerékpáros tette teljessé.

Szombat délelőtt hömpölygő tömeg gyülekezett a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt. Hosszú percek kellettek ahhoz, hogy minden biciklis elinduljon a Derkovits soron Arad felé.

- Egy párszor elmentünk túrázni Arad környékére, de kevés idő jutott erre, remélem, kibírom majd ezt a 200 kilométert. Ez az első szupermaratonom, úgy gondoltam emlékezetessé kell tenni a jubileumi rendezvényt – fogalmazott egy fiatalember, aki két keréken vágott neki a távnak.

Tóth Sándor versenyigazgató kiemelte, rekordlétszámú résztvevővel rajtolt el az idei rendezvény. Hozzátette, az a legfontosabb, hogy balesetmentes két napot bonyolítsanak le. A kerekesek mellett a futókra mindig nagy figyelem hárul. Az ötfős váltókat és az egyéni indulókat a nagy meleg tesztelte szombaton. Két korábbi győztes, Bogár János és Steib Péter is feladta a versenyt. Egyéniben elsőként 9:56,59-es idővel a békéscsabai Balogh Róbert érkezett Arad főterére, őt a szintén csabai Szilágyi Szvetlana követte (9:57,35).

Vasárnap fél háromtól várták az első kerékpárosokat a főtéren, ahol színes kiegészítő programokkal várták a sportolni vágyókat, valamint a családtagjaikat, barátaikat és ismerőseiket váró szurkolókat.

A biciklisek után a váltók érkeztek meg Békéscsabára. A férfiaknál a Skoda Automobil Körös Békéscsaba (Gregor László, Szabó Sándor, Varga István, Szilágyi Zsolt, Borbély Ferenc) győzött 6 óra 35 perces idővel. A női váltóknál a Frühwald (Plavecz Andrea, Gyebnár Éva, dr. Kovács Katalin, Ijjasné Róta Annamária, Krizsán Mária) ötöse diadalmaskodott, idejük 8:29,27.

Az egyéni verseny nyertese fél hét után futott be a célba. A jubileumi szupermaraton történelmet is írt, hiszen Szilágyi Szvetlana, a Kopp Békéscsabai AC versenyzője lett az első női győztes.

- Régi álmom volt, hogy teljesítsem ezt a versenyt. Többször voltam már itt csapatban és párosban is. Az lendített át a holtpontokon, hogy nagyon meg akartam csinálni – árulta el a boldog és nagyon fáradt futó.

 

A hírről készült videó anyagunk:

FEL