Szobrot állítanak a gyulai nagyüzemi húsipar egyik atyjának

2019. szeptember 3. 17:09 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Gyula önkormányzata és a Gyulahús Kft. még tavaly döntött arról, hogy köztéri szobrot állíttat a helyi húsipar egyik alapítója tiszteletére. A Stéberl András alakját megmintázó alkotás 2020 májusára készül el.

Sajtónyilvános eseményen leplezték le a Stéberl Andrásról tervezett köztéri szobor makettjét. Gyula város díszpolgára hentesként, a 20. század elején teremtette meg az iparjogvédelemi oltalom alatt álló gyulai kolbász márkáját, és megalapította a nagyüzemi húsfeldolgozást a városban.

– Nélküle nem tartanánk ott, ahol jelenleg. Nem lenne ennyire sikeres és híres a gyulai kolbász, nem ismernék világszerte ezt a terméket. Azt gondolom, hogy méltó tiszteletadás lesz számára, hogyha ezt a szobrot elkészíti a művész – fogalmazott Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője.

A teljes alakos szobor a gyulai evangélikus templom kertjében kap majd helyet. Pápai Attila lelkész úgy fogalmazott: Stéberl András ezer szállal kötődött a helyi evangélikus közösséghez.

– Már gyülekezetünk első jegyzőkönyvében is ott szerepel a neve egyháztanácsi tagként, de tevékenyen részt vett az egyházközség fiókegyházból önálló egyházzá alakulásában, majd néhány évre rá a templom megépítésében is – erről már Pápai Attila, gyulai evangélikus lelkész beszélt.

A város és a Gyulahús Kft. meghívásos pályázatán, három fordulóban értékelték a művészek alkotásait, végül Széri-Varga Géza elképzelése nyerte el a zsűri tetszését.

– Nagyon életközeli szobrot lehet csinálni akkor, amikor az ember témája valóságos, és egy olyan ember, aki nagyon küzdött, aki nagyon tudta, hogy mit akar csinálni, és nagyon emberségesen vitte ezt végig – mondta el Széri-Varga Géza szobrászművész.

A gyulai képviselőtestület 2009-ben fogadta el az önkormányzat kulturális koncepcióját, és már abban is szerepelt, hogy a húsipar jeles személyiségeinek Balogh Józsefnek és Stéberl Andrásnak az emlékét ápolni, éltetni kell – mondta el Gyula polgármestere a sajtótájékoztatón.

– A kolbászgyártás megteremtőjének, Stéberl Andrásnak az életműve előtt egész alakos szoborral tisztelegjünk. Azelőtt a vállalkozó előtt, aki alulról jött emberként, felvidéki henteslegényként a tudása és saját szorgalma alapján érte el azt, hogy a város egyik legtekintélyesebb és legjelentősebb vállalkozója lett. Ma is élvezzük a gyümölcseit az ő munkájának – hangsúlyozta Görgényi Ernő. Gyula polgármestere hozzátette: az önkormányzati cégek ugyanannyira elkötelezettek a helyi értékek ápolása és a hagyományaik éltetése mellett, mint az önkormányzat, ezért a Gyulahús Kft. vállalta, hogy nyeresége terhére finanszírozza a szobor felállításának költségeit.

 

Galéria

 

 

További programok »

FEL