Szlávik: Több tízezren nem is tudják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen

2020. május 28. 13:59 | Varga Diána

A főorvos arra is kitért, hogy az időseknél teljesen más a fertőzés lefolyása, ezért lehetséges, hogy rájuk sokkal veszélyesebb a vírus.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról tájékoztatott, hogy pénteken életbe lép az a rendelet, mely további, fővárosi, lazító intézkedéseket tartalmaz, köztük azt, hogy holnaptól éttermek, cukrászdák üzlethelyiségében is tartózkodhatnak vendégek, de a szájmaszk viselése, valamint a védőtávolság betartása továbbra is feltétel lesz; látogathatók a játszóterek és a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket.

Csütörtöktől érvényes a szabadtéri rendezvényekről szóló kormányrendelet, amely alapján a vallási szertartásokra, a temetésre, a polgári házasságkötésre, az azokat követő családi rendezvények megtartására, valamint a szabadtéri múzeumok és az állatkertek látogatására külön szabályok vonatkoznak. A gyűlések szervezése esetén hatályban maradtak a korábban kiadott, korlátozó intézkedések, ezért a mától hatályos jogszabály ezekre a rendezvényekre nem terjed ki. A jogszabály értelmében szabadtéri, sport- és kulturális rendezvény megtartható; a nemzeti parkok szabadtéri bemutató létesítményei szintén látogathatóak, de mindenki köteles a védő távolságot betartani. Tilos tartózkodni nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény helyszínén.

 

Az időseknél teljesen más a koronavírus-fertőzés lefolyása

Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa arról beszélt, hogy az országban több tízezren lehetnek, akik nem tudják magukról, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen, mivel teljesen tünetmentesek voltak vagy enyhe tünetekkel nem fordultak orvoshoz. Arra is kitért, hogy súlyos tünetekkel több mint ezren kerültek kórházba. Mint mondta, a betegség elején többnyire már jelentkezik a láz, majd a második-harmadik napon gyakori panasz a száraz köhögés, az íz- és szaglásvesztés; sokszor fordul elő izom- és izületi fájdalom, ritkán hasmenés. A főorvos kiemelte, hogy az idős embereknél a betegség lefolyása jelentősen különbözik a fiatalokétől: sokkal ritkábban lázasak, nagyon gyakran elesettek, apátia lép fel, étvágytalanok, gyakran fogynak. Több mint 200 beteg intenzív ellátásra szorult, akik közül sokan napokat, heteket töltenek lélegeztetőgépen. 

A koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon elhunytak száma meghaladta az 500-at; a halál oka többnyire a vírus okozta szövődmény. Szlávik szerint a vfertőzés nemcsak a tüdőt támadja meg, hanem apró vérrögök útján az agyat is, néha agyvérzést okozva; de előfordul, hogy vesepótló kezelésre szorulnak a betegek. Mindez egy idős, sok alap betegségben szenvedő betegnél az esetek nagy százalékában halálhoz vezet. 

Megjegyezte, hogy a gyermekeknél a fertőzés rendkívül kedvező lefolyású, nem ismert Magyarországon tíz év alatt súlyos lefolyású, gyermeket érintő megbetegedés, és nem volt halál eset sem; ugyanakkor a vírust hordozhatják és továbbadhatják. A szakértők az alacsony fertőzésszámot azzal magyarázzák, hogy a gyermekek orrában kevesebb olyan receptor van, amit a vírus meg tud támadni.

További programok »

FEL