Müller Cecília: Ne essen pánikba, aki tüneteket észlel magán

2020. október 1. 13:55 | Varga Diána

Az országos tisztifőorvos ezúttal arról beszélt az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján, hogy mit tegyünk, ha úgy érezzük, a koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket tapasztalunk.

A napi sajtótájékoztató elején az országos tisztifőorvos külön köszöntötte az időseket az idősek világnapja alkalmából. Mint mondta, senkinek nincs könny dolga a pandémia miatt, ezért arra kért mindenkit, hogy akármelyik korosztályba is tartozik, közösen viseljünk felelősséget egymás iránt és tartsuk be a szabályokat. megjegyezte, nyakunkon az influenzajárvány, ez fokozza azokat a terheket, amelyeket el kell viselnünk a mindennapokban.

Arra emlékeztett, hogy csütörtöktől minden, az óvodákba és iskolába belépő – ideértve az ott dolgozókat is – testhőmérsékletét megmérik. Mint mondta, a küszöbértéket 37,8 fokban állapították meg, efelett lázas állapotot kell feltételezni. "Bírom abban, hogy helyben megtalálták az intézmények a leghelyesebb megoldásokat, így nem lesz torlódás és remélem, hogy kevés fiatalt szűrnek ki" – tette hozzá.

Müller Cecília a napi adatok ismertetése mellett arról beszélt, hogy az, aki lázas vagy rossz a közérzete, ne essen pánikba, hanem vegye fel a kapcsolatot telefonon keresztül a háziorvosával, mérje le testhőmérsékletét, mondja el összes tünetét és kövesse az orvos tanácsait. Amennyiben felmerül a koronavírus-gyanú, akkor az orvos megrendeli a PCR tesztet, majd az OMSZ felveszi a kapcsolatot az érinettel és megbeszélik a mintavételi időpontot. A tisztifőrvos hangsúlyozta: a teszt előtti három órában nem szabad ételt és italt fogyasztani – erre a mintavétel technikája miatt van szükség. A mintát ugyanis egy pálcán keresztül veszik az orr vagy garat nyálkahártyájáról.

Ha pozitív lesz az eredmény, az érintett enyhe tünetek esetén hatósági házikaranténba kerül, ekkor jeleznie kell a munkáltatójának, hogy táppénzre megy. Megkapja a hatósági határozatot, amelyben szerepel a karantén kezdő és végdátuma. A megbetegedett a tünetek megjelenésétől számítva a tizedik napon szabadulhat a karanténból, ilyenkor már nem kell további laborvizsgálat. A tisztifőorvos leszögezte: ha az otthontartózkodás ideje alatt az illető tünetessé válik, vegye fel a kapcsolatot az orvosával, mivel krónikus megbetegedés esetén a tünetek gyorsan következhetnek egymás után, így szükség lehet kórházba szállításra. Azt is hangsúlyozta: tünetekkel nem lehet elhagyni a házat.

 

További programok »

FEL