Mindenki hozzájuthatott ahhoz a halászléhez, amit igazán szeret. Ki bajait, ki tiszait, ki helyit kért a tányérba, de aki mindent megkóstolt, még a sült halat is, az biztos nem maradt éhes. A Csabai Piac karácsonyi vására így egészült ki egy egésznapos horgász programmal, ahol bátran lehetett beszélgetni a szakácsokkal, legendákkal is. A program délelőtti szakaszáról ebben a cikkben számoltunk be.
Dr. Takács Árpád főispán nem csupán fővédnökként volt jelen a rendezvényen, hiszen a szervezői munkából és az előkészítésből is kivette a részét.
– Nagyon fontos a társadalom-szervező funkció, ezért a kormányhivatal itt is kilép a hagyományos keretekből. Ezért is vállaltam a fővédnökséget, hiszen azt gondolom, hogy általánosságban nagyon keveset beszélgetünk a horgászatról mint sportról, szabadidős tevékenységről, annak ellenére, hogy rengeteg horgász van a térségben – fogalmazott a főispán.
Dr. Takács Árpád kiemelte: fontos megmutatni a nagyvilágnak, hogy Békés vármegyében olyan természeti kincsek, folyók, tavak vannak, ahol lehet és kell is horgászni. – A kereskedelmi tevékenység, a turizmus, a gasztronómia fellendítése rendkívül fontos – fejtette ki.

Hatalmas programra is készülnek a szervezők, hiszen márciusban nagyszabású horgász expót tartanak majd. Március 20-21-22-én azzal a céllal rendezik meg a programot, hogy az ország minden részéről vonzzanak érdeklődőket.
Tóth Gabi koncertje volt a nap egyik csúcspontja, a remek gasztronómiai élmények mellett. Az énekesnőtől megtudtuk, hogy rendkívül szerette/szereti a halas ételeket, de mint mondta, sajnos már nem ehet, hiszen intenzív allergia alakult ki nála. Hozzátette, hogy „balatoni lányként” a mindene volt a hal.

– Békéscsabát nagyon szeretem, nagyon sok kedves barátom lakik itt és a környéken is. Mindig mondják: „itt vagyunk fent a Viharsarokban”. Én nagyon szeretem Csordás Ákost, aki nem messze lakik innen. Nagyon jó emlékeim vannak a városról – mondta az énekes.
– A saját dalaim mellé becsempésztem karácsonyi dalokat is, hiszen az ünnepek előtt vagyunk. Énekelek két meghitt karácsonyi dalt is, de a klasszikus dalaimat hallhatják tőlem. Nem kell megijedni, nem népzenekarral jöttem. Álhír, hogy stílust váltottam – mesélte előadásáról Tóth Gabi.

Bokor Károly és csapata bajai halászlevet készített az eseményen. A horgászlegenda kiemelte, hogy a halétel a horgászat egyik csúcspontja.
– Nem csupán a zsákmányszerzés izgalmas pillanatairól szólhat a horgászat. Különösen a Dunánál, ahol sok finom, különféle halat ad nekünk a folyam. A bajai/dunai halászlé alapja a jó dunai hal, a szép házi tört paprika és az, amit mindig talált a vízi ember a csónakban: egy kis száraz hagyma és só. Tehát nem romlandó alapanyagokat használtak. Ezt gyakran uszadékfán, nagy lángon főzték meg. Mindent együtt csináltak, alaplé, paszírozás nélkül, többféle hallal – mondta Bokor Károly.