Szerelem, ó! – Fergeteges vígjáték, ajándék a közönségnek

2020. február 24. 08:38 | behir

Murray Schisgal Szerelem, ó! című vígjátéka nagy siker volt a Broadwayn, filmen, a közönség kedvence hosszú éveken át a Vígszínházban. Az amerikai szerző darabja három ember különös sorsát tárja a néző elé, premier március 6-án a Sík Ferenc Kamaraszínházban.

A nagyszínpadi előadások mellett stúdió- és kamaradarabok egész sora színesíti a repertoárt, a közönség magyar és külföldi szerzők műveiből válogathat, s gyakran egyetlen napon több helyszínen három-négy előadás is megy a Békéscsabai Jókai Színházban. A Szerelem, ó! című vígjátékkal valószínűleg folytatódik a kamaraművek sikerszériája.

Schisgal vígjátékát 1965-ben mutatták be a New York-i Broadwayn, 1967-ben film készült belőle Jack Lemmonnal és Peter Falkkal. Magyarra Karinthy Ferenc fordította, és a ’60-as évek közepén mutatta be Várkonyi Zoltán rendezésében a Vígszínház - Darvas Ivánnal, Ruttkai Évával és Bárdy Györggyel. Ilyen előzmények után jó eséllyel indul a darab Békéscsabán is, hogy Katkó Ferenc rendezésében és kitűnő alakításokkal a közönség kedvence lehessen.

A történet alighanem a legtöbb korosztályt megérinti, elgondolkodtatja és főleg szórakoztatja. Két iskolatársa, Milt és Harry 15 év után találkozik, és újra kell gondolniuk az életüket. Miltnek – akit Csomós Lajos játszik - jól megy sora, nagymenő, sikeres, nős ember. Harry viszont – Tege Antal alakítja - hiába kereste élete értelmét, és éppen a folyóba akarja vetni magát. Milt próbálja meggyőzni, hogy a szerelemért érdemes élni, még saját feleségét is felajánlja a barátjának, csak hogy megmentse. S akkor megjelenik a Nő – Liszi Melinda -, és természetesen minden megváltozik a két férfi életében.

Katkó Ferenc a sajtónyilvános olvasópróbán igazi jutalomjátéknak nevezte a bohózatot, és egy legendát is megosztott a közreműködőkkel és a sajtóval. Állítólag Várkonyi Zoltán éppen Londonban volt, amikor telefonon értesült arról, hogy valamelyik Shakespeare-darab megbukott a Vígszínházban. Közölte, hogy a jobb felső fiókban ott a Szerelem, ó!, kezdjék el tanulni. Hazajött, három hét múlva bemutatták, akkora siker lett, hogy 15 évig játszották.

A rendező azt ígérte, hogy groteszk, szatirikus bohózat készül, amely igazi kellemes kikapcsolódást ígér a közönségnek. S mint mondta, a három színész remekül tud komédiázni, az előadás remélhetőleg Békéscsabán is sokáig műsoron marad…

Niedzielsky Katalin

 

További programok »

FEL