A hétvégén visszatér a székely góbé a Jókai színpadára

2023. szeptember 27. 13:13 | Csiffáry Zsuzsanna

Tánczos ​Csuda Mózsi Wass Albert-regényeinek visszatérő alakja. A székely góbéval szeptember 29-én találkozhat ismét a közönség a Békéscsabai Jókai Színházban. Az Elvásik a veres csillag című darabot Kiss József Jászai Mari-díjas rendező és drámaíró viszi színre a Sík Ferenc Kamaraszínházban.

Wass Albert Tizenhárom almafa című műve után az Elvásik a veres csillag című regényhez nyúlt a Békéscsabai Jókai Színház. A szeptember 29-én bemutatandó darab történetesen a Tizenhárom almafa folytatása. A valós történelmi eseményekre épülő írás a bolsevista megszállástól az 1956-os magyarországi forradalom utáni erdélyi, magyarellenes bosszúhadjáratig követi nyomon a Tánczos család történetét, s egy székely falu erőszakos átszervezésének stációit.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Tánczos ​Csuda Mózsi szerepében ismét Tege Antal színművészt láthatja majd a nagyérdemű. Karaktere ezúttal is igazolja a székelyek furfangos hozzáállását az élethez, hiszen okosságával igyekszik túllendülni a történelem viharain. 

A darabot Bartus Gyula Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész is erősíti, aki egy orosz komisszár tisztet alakít majd. 

– Az, kit én játszom, nevezetesen Dombit, egy orosz komisszár tiszt, aki mindent a humor oldaláról közelít meg. Úgy gondolom, hogy mindig a háború, a politika, a propaganda kavarja meg az emberek lelkületét. Dombi hozzáállása az élethez, a világszemlélete nem idegen az emberek számára, hiszen ez a karakter lehetne jelen esetben egy jópofa szomszéd, egy humoros kolléga, vagy egy jóbarát a faluban, aki belekavarodott a rendszerbe és teljesítenie kell a parancsot – fogalmazott Bartus Gyula. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

A darabért Kiss József Jászai Mari-díjas rendező és drámaíró felel, aki kiemelte: a mű egyik nem titkolt célja az, hogy bemutassa az akkori és a mai világ közti különbséget, továbbá a karakterek rámutassanak arra: senkit sem érdemes és jó elsőre megítélni. A rendezővel és Tege Antallal folytatott beszélgetést szeptember 28-án láthatják a 7.tv nézői a soron következő Művészbejáró című magazinban. Ha lemaradnak az adásról, visszanézhetik azt a behir.hu YouTube csatornáján!

További programok »

FEL