Szép remények Szép Ábristól

2023. szeptember 18. 15:20 | Fajó Attila

Van egy 23 éves csabai származású fiatalember, aki az Európai Unió pályázati forrásából külföldi diákokkal kultúracserét valósít meg európai irányelvek és értékek mentén. Egyesületet irányít, mentorként tart előadást és alkalomadtán a szálláshelyére fuvarozza a hazánkban vendégeskedő, különféle nációk ifjait.

– Először mérnők-informatikus akartam lenni, egyetemen ezt is tanultam, rövid ideig. De valahogy győzőtt bennem, hogy inkább emberekkel akarok foglalkozni és így fordultam a közösségépítés speciálisabb irányába. Az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért (EBI) révén már korábban megismerkedtem különféle programokkal. Budapesten, ahol a tanulmányaim miatt voltam, még több hasonló lehetőség jött szembe velem – mondja el Szép Ábris, a tudatosan élő fiatalok támogatására alakult 21 Nap Egyesület vezetője. 

 

Először résztvevőként, társszervezőként, később már főszervezőként vett részt a különböző projektek megvalósításában, ahol egy csapatnyi fiatal, mentorlása, segítése mellett egymás kultúrájának megismerése és a felek közötti párbeszéd építő jellegének felerősítése lett a cél. 

– Persze azon kedtem el gondolkodni, hogy ezek mind jó kezdeményezések, de: hogyan lehetne ezt megjeleníteni Békéscsabán, Magyarországon? Gondos szervezés után aztán úgy alakult, hogy évközi diákprogramokat sikerült szerveznünk KIKAPCS néven, a CsabaParkban, később már idegennyelvű diákok részvételével is. Ezek a programok úttörőek, igen népszerűek voltak. A tavalyi évben pedig sikerült megvalósítanunk az első nyári ifjúsági táborunkat is az Erasmus+ uniós pályázat keretében, több mint 30 résztvevővel, 7 országból. (Az interjú egy ehhez hasonló programon készült, Békés-Dánfokon.)

 

 

Mit tartogat a jövő? További sikeres programokat, remélhetőleg, inspiráló, nem formális oktatást, ami az információ átadása mellett, gyakolrati tapasztalatszerzést is rejt magában a résztvevők számára.  

További programok »

FEL