Janiga Emese zarándokútleve tele van pecsétekkel

2020. február 22. 18:47 | Szilágyi Viktória

Szent Ferenc nyomában - Olaszország mesés tájain címmel tartott előadást Janiga Emese péntek este, a Békés Megyei Könyvtárban.

Emese a Szent Ferenc zarándokút hazai népszerűsítője és az útikönyvének a fordítója. Az érdeklődőknek az út születéséről és szépségeiről beszélt, valamint érdekes és hasznos tudnivalókkal látta el azokat, akik felkerekednének, hogy elinduljanak az út megtételére.

Janiga Emese 2006-ban vágott neki először egy zarándokútnak, a spanyol El Caminonak, majd amikor azon végigért, egyik társa hívta fel a figyelmét arra, hogy Olaszországban is van egy zarándokút, amelyet Szent Ferencről neveztek el, azon 2007-ben indult el. Bevallása szerint akkor még semmit tudott Szent Ferenc életéről, de ahogy elindult, az első lépésektől kezdve érezte az olaszok védőszentjének a jelenlétét. Végül ennek az útnak a megtétele hatott rá úgy - ahogy az El Camino még nem - , hogy egy belső utazáson is keresztülment. 

A túrázó beszámolója kezdetén Szent Ferencről beszélt, aki nemcsak Olaszország védőszentje, hanem a kereskedőké, az állatoké, növényeké és természeté, valmint az utazóké is. Pártfogója volt a szegényeknek és az elnyomottaknak.

- Szent Ferencről úgy tartják, hogy beszélt az állatok nyelvén, lénye misztikus volt. Összhangban élt magával és a természettel, virágoknak prédikált, minden teremtett lényre Isten szent ajándékaként tekintett, és ugyanolyan fontosnak tartotta őket, mint az embereket - ismertette Emese. 

 

Janiga Emese / Fotó: Szilágyi Viktória (Behir.hu)

 

- A zarándokút állomásain található emlékhelyek, kis kápolnák az ő tiszteletére épültek, de mégis ahol igazán találkozhatunk vele, az a természet. Ferenc életében olyan helyeket keresett, ahol ember nem igen járt.

Az előadó Angela Maria Seracchilolinak a zarándokútról szóló útikönyvét fordította le magyarra, amelynek 2019. május 15-én volt a könyvbemutatója, Budapesten.  Az kötetben az út minden egyes napi szakaszához tartozik egy térkép, szálláslista és az út pontos leírása. A könyv sajátossága, hogy az állomások leírása mellett egy idézet is található, amely ferences forrásokból származik, és Szent Ferenc, valamint az adott hely kapcsolatára utal. 

 

Útikönyvek

 

Emese elmondta, hogy az útvonalon a legszebb helyeket akkor látják, amikor felérnek a hegytetőkre, azonban hozzátette: a zarándokút végigjárásánál sokkal fontosabb és izgalmasabb a belső út megtétele. 

Az előadást követően a közönséggel kötetlen beszélgetés alakult ki, amikor is kiderült, hogy egy hölgy már részt vett egy ilyen gyalogúton, méghozzá az El Caminon - úgy fogalmazott a legszörnyűbb az volt, amikor el kellett válnia az úttól. 

 

A közönség között volt olyan, aki már vett részt zarándokúton / Fotó: Szilágyi Viktória (Behir.hu)

 

Az út hazai népszerűsítője 2018-ban már megszervezte egy magyar csapatnak, hogy végigjárják az utat. Idén is mennek majd  június 13-25-e között, azonban most csak az út felének megtételére vállalkozik a jelentkezőkkel együtt a költségek és az út nehézségei miatt. 

 

Fotó: Szilágyi Viktória (Behir.hu)

További programok »

Itthon

FEL