Szemelvények a békéscsabai zsidóság 1944-es történetéből (6.)

A táborból két transzportban szállították el az összegyűjtötteket, az első, június 22-ei vonaton főleg vidékiek voltak.

A táborból két transzportban szállították el az összegyűjtötteket, az első, június 22-ei vonaton főleg vidékiek voltak. Ők Ausztriába kerültek, ahol többségük túlélte a deportálást. Június 26-án felszámolták az egész gyűjtőtábort, és a második transzporttal deportálták a hátramaradt 3118 főt, akik közül mintegy 2200 csabai volt.

Minden vagonba 80-100 embert zsúfoltak be, melléjük egy vödör vizet és egy üres vödröt adtak a szükségleteik elvégzésére. Fullasztó nyári hőségben, három napig tartott az út. Többen már az utazást sem bírták ki, mások pedig öngyilkosok lettek, két asszony, a békési Légrádi Ferencné és a csabai Neumann Elekné a vagonban szülte meg gyermekét. Június 29-én, csütörtökön délelőtt 10 óra körül érkeztek meg Auschwitz-Birkenauba. A megérkezés után különválasztották a férfiakat és a nőket, majd megkezdődött a szelektálás, amit Mengele irányított. A nők közül a nagyobb növésű lányokat és a gyermektelen asszonyokat válogatták ki. Szerencsés esetben néhány anya is együtt tudott maradni az idősebbnek látszó lányával. Mivel a munkaképes korú férfiak többsége munkaszolgálaton volt, a csoportból csak pár fiatalabbnak tűnő középkorú férfi és erősebbnek látszó fiú, így az akkor 15 éves Hirsch Gábor került a munkaképesek közé. Továbbá a kísérleteihez Mengele kiválasztott két csabai ikerpárt, a 19 éves Weisz Annát és Katalint valamint a 14 éves Stern Leát és Hajnalt. Összesen 250-300 ember került a lágerbe, a csabai zsidóság nagy részét, 1900 embert, az időseket, a kisgyerekes anyákat és gyermekeiket még ezen a napon gázkamrákban gyilkolták meg, majd a krematóriumban elégették.

A fenti képen a 28 éves békéscsabai dr. Sajó Jenőné Wilheim Magdolna látható, akit a 3 éves kislányával, Mariannával együtt öltek meg 1944. június 29-én Auschwitzban.

Balogh István

Megosztás:

Címke: