Százhetvenkét éve született a festőfejedelem

2016. február 19. 16:29 | Mikóczy Erika

Február huszadika igazi ünnep a magyar művészet történetében, ezen a napon született ugyanis a kárpátaljai Munkácson Munkácsy Mihály.  Békéscsaba önkormányzata és a Munkácsy Mihály Múzeum pénteken délután koszorúzási ünnepséget rendezett a múzeumkertben a festőfejedelem születésének 172. évfordulója alkalmából.

A Bartók Béla zeneiskola növendékeinek játéka után Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere és Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum idézte fel a festőóriás alakját, és beszélt arról, mit jelent a csabaiaknak Munkácsy.

Nagy Ferenc ismertette, hogy Lieb Mihály és Reök Cecília harmadik gyermekeként, 1844. február 20-án látta meg a napvilágot Munkácsy, Lieb Mihályként. Kisgyermek volt, amikor elvesztette a szüleit, ezért 1852-ben Békéscsabára került anyai nagybátyjához, Reök István ügyvédhez, aki asztalos inasnak adta. Munkácsy 1858-ban szabadult az inaskodásból. Aradra ment, megbetegedett, de lábadozása alatt megismerkedett Szamossy Elek festővel, aki felismerve tehetségét, két éven át tanította.

A kiemelkedő művészeti érzékkel megáldott alkotó  a tehetségét később Budapesten, Bécsben, Münchenben, Düsseldorfban, majd Párizsban bontakoztatta ki. Hírnevet szerzett magának, magas társadalmi körökbe került. Kapcsolatainak köszönhetően portrékat készített, emellett jelentősek tájképei, vallási tárgyú és a magyar történelemmel foglalkozó alkotásai is.

A festőóriás Békéscsaba díszpolgára, nevét a városban három emléktábla, két szobor, utca, híd és két intézmény is őrzi. A múzeum 1951 óta viseli Munkácsy nevét, az intézmény Munkácsy gyűjteménye egyedülálló.

–  Már 1900-ban, Munkácsy halálát követően egy békéscsabai delegáció ment az özvegyéhez, és megkérték, Munkácsy használati tárgyaiból néhányat adjon Békéscsaba városának, ahol múzeumot hoznának létre a későbbiekben ebből. Munkácsy özvegye nagyon örült a kérésnek és megígérte, hogy így tesznek. 1917-ben aztán,  amikor Munkácsy özvegye is meghalt, kiderült, hogy sokkal több dolog volt a hagyatékban, mint amit az özvegy ígért. A gyűjtemény csak az 1930-as években került ide a Munkácsy Mihály Múzeumba. Azóta ez csak gyarapodik, a múzeum egyik legfontosabb feladata, hogy a gyűjteményt, gondozzuk, bővítsük, és mindenkinek bemutassuk. Számos kutató jár ide, múlt héten például Németországból voltak nálunk Munkácsy-kutatók. Munkácsy Mihály Békéscsaba polgárai számára példakép, aki innen indult nagy, világhódító útjára és óriási magaslatokba ért el – fogalmazott Ando György.

A múzeumkertben ezután Mészáros Mihály színművész olvasott fel néhány gondolatot Munkácsytól, majd megkoszorúzták Munkácsy mellszobrát, amelyet Barabás Miklós készített 1958-ban.

FEL