Szarvas Péter: A kijelöléssel nem csökken a tömegközlekedés színvonala

2019. november 29. 10:15 | Varga Diána

A városvezető a békéscsabai buszközlekedést érintő változásokról is beszélt azon a sajtótájékoztatón, amelyen a novemberi közgyűlésen meghozott határozatokat értékelte,

A város likviditási helyzete stabil, jónak mondható, a tervezetthez képest alakul – fogalmazott a költségvetés első háromnegyedéves beszámolója kapcsán a városvezető. Hozzátette: örömmel nyugtázták, hogy az intézmények jól működnek, kevés a panasz a munkájukra.

Szarvas Péter kiemelte, hogy egy tanulmány szerint rendkívül kockázatos lenne a saját buszos cég alapítása, ezért erről letettek. Emlékeztetett arra is, hogy korábban pályázatot írtak ki a helyi tömegközlekedési szolgáltatásra, ezt eredménytelennek nyilvánították, ezért január 1-jétől újabb két évre a DAKK Zrt. utódját, a Volánbusz Zrt.-t jelölték ki a feladatellátásra. A behir.hu kérdésére elmondta, hogy a kényszerkijelölés nem jár színvonalbeli csökkenéssel, a volántársaság arról biztosította a városvezetést, hogy nemrég frissítették járműparkjukat, így több modernebb busz állt szolgálatba Békéscsabán.

A városvezető kitért a Csaba Ügyeleti Kft. féléves beszámolójára, mely alapján a háziorvosi és házigyermekorvosi ellátás stabilnak mondható, ehhez 40 millió forintot biztosít az önkormányzat évente.

Arról is tájékoztatott, hogy az önkormányzat 40 millió forintot nyert a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény egyik konyhájának felújítására, ezt örömtelinek nevezte. Hasonlóan vélekedett a sportcsarnok felújításának indulásáról, mely többek közt magába foglalja az irodák, vizesblokkok, porták, a fűtési és a világítási rendszer rendbetételét, a küzdőtér parkettájának cseréjét és sportszálláshelyek kialakítását. Megjegyezte: tavasszal lezárják a nézőtér egy részét, így a 2000 helyett legfeljebb csak 1500 hely lesz elfoglalható. Hozzátette, hogy a 35 éves ingatlan megérett a felújításra, ezért a szurkolók türelmét kérte.

A Szabolcs utcai kerékpárfejlesztés miatti fakivágásról azt mondta, hogy 49 fa helyett 60 fa visszaültetését vállalta az önkormányzat, de a polgármester 100-ra tett ígéretet. Szarvas Péter kitért a napelemes rendszer kiépítésére a sportcsarnok mellett, melyet egyedülállónak nevezett az önkormányzatok történetében. Kiemelte, hogy tárolórendszert is építenek a napelempark mellett, amelyhez 100 százalékban kormányzati forrást használnak majd.

Varga Tamás alpolgármester a Békéscsaba Kultúrájáért és Sportjáért kitüntetésről beszélt: előbbiben Pál Miklósnét, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökét díjazták, aki 50 éve tevékenykedik a városért, a népi hagyományok fenntartásáért, országosan elismert, komoly életúttal rendelkező szakember. A másik díjat a Bárka folyóirat kapja, amelyet 1993-ban alapítottak, határokon belül és kívül is elismert, a kortárs irodalom meghatározó személyei publikálnak a lapba. Mindkét elismerést a magyar kultúra napján adják át jövő februárban. A sportelismerésben Ilyés Ildikó, a helyi atlétika egyik legeredményesebb gyaloglója részesül, aki részt vett olimpián, világ- és Európa-bajnokságokon, eredményesen. A másik kitüntetett Kerekes Attila labdarúgó, az Előre Spartacus oszlopos tagja, aki tizenötször szerepelt a válogatott keretben, és a spanyolországi világbajnokságra is kijutott. Ezt a díjat január 25-én, az élsportolói gálán adják majd át.

Az alpolgármester kiemelte a közösségi kerékpáros fejlesztést, ezen belül is a BéBi – Békéscsaba Bike – hálózat kiépítését, melyben öt kerékpárállomást alakítanak ki és amely révén a kerékpárokat közösségi módon használhatják majd a csabaiak és az ide érkezők. A Lencsésin, a Pietro pizzéria környékén, illetve Jaminában, a Madách utcai általános iskola környékén, valamint az Andrássy úton, az U-alakú épületnél is lesz állomás.

 

További programok »

Itthon

Ismét szolgáltathatnak zenét a vidéki vendéglátóhelyek

Gyimesi László, az Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének alelnöke kérdésére a Miniszterelnökség megerősítette, hogy Budapest kivételével a zeneszolgáltatást a vendéglátó üzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén már nem korlátozzák a járványra vonatkozó rendelkezések.
12:23
FEL