Szarvas Péter a csütörtöki közgyűlést értékelte

2022. április 29. 12:05 | D. Nagy Bence

Az országgyűlési választások utáni első közgyűlést értékelte Békéscsaba polgármestere péntek délelőtt. A városvezető kiemelte, hogy számos kérdésben egyhangúlag döntött a képviselőtestület.

– Nagyon sok fontos kérdésben született döntés, az egyik ilyen a tavalyi költségvetés lezárása volt, amely nyomán 303 millió forint pénzmaradvány keletkezett. Ezzel az idei évre áthozott összeggel tudjuk pótolni a város 2022-es költségvetését – kezdte tájékoztatóját Szarvas Péter polgármester. Mint mondta, az összeget az autobuszközlekedésre, az óvodák, intézmények dologi előirányzatainak emelésére, a földes utak karbantartására, valamint – a gazdasági ügyek elősegítése érdekében – ingatlanvásárlásra tervezik fordítani.

A városvezető a Kórház utcai futballstadion fejlesztésének második üteméről szólva ismertette, hogy kiválasztották a további beruházások kivitelezőjét, jóllehet, források egyelőre még nem állnak a város rendelkezésére. Ezzel kapcsolatban hamarosan elkezdődnek az egyeztetések a kormánnyal.

– A közgyűlés kitüntetésekről is döntött. A Békéscsaba Egészszégügyéért-díjat dr. Melczer Mária gyógyszerész és Kovácsné Balogh Ildikó, a Békés Megyei Központi Kórház Döntéselőkészítő Osztályának vezetője kapta. A Békéscsaba Kiváló Pedagógusa elismerést Árendás Istvánné, az Erzsébethelyi Általános Iskola intézményvezető-helyettese és Szilágyi László, a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium tanára kapta – idézte fel a polgármester.

Szarvas Péter a sportfejlesztésekről beszámolva ismertette, hogy az Andrássy Gyula Gimnázium tornaterme kapcsán is döntések születtek. Eszerint az önkormányzat – egy féléves egyeztetési folyamatot követően – 93 millió forintot kapott a kormánytól egy új tornacsarnok tervezésére és előkészületi feladataira.

– Egy másik döntés a szabadtéri sportok szerelmeseit érinti: A Csányi utcai MÁV-pályán található extrém bringapark további fejlesztésére nyertünk támogatást, így újabb hat attrakciós elemmel bővülhet majd a sportpálya – fogalmazott a városvezető.

A polgármester felidézte, hogy a nyári időszak a 2021-es évben is sok feladatott rótt a város közterületeit gondozó szakemberekre, az öntözést pedig az idei évben is kardinális kérdésként kezeli az önkormányzat.

– Már tavaly döntöttünk arról, hogy bővítjük a belvárosi, automata öntözőrendszerrel ellátott zöldfelületeket. Jelenleg a kivitelő kiválasztása zajlik, arra kértem a Városüzemeltetési Osztályt, hogy a nyári kánikula időszakára ezek a rendszerek már működhessenek. Másik oldalról a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. a tavalyi kapacitásbővítés után idén újabb járműveket és tartályokat vásárolt a szükséges öntözési munkák hiánytalan ellátásához – ismertette Szarvas Péter.

A polgármester csütörtökön a közgyűlés elé tárta azt a kezdeményezését, hogy a nemrégiben elhunyt dr. Ferenczi Attiláról teret nevezzenek el.

– Dr. Ferenczi Attila évtizedeken át dolgozott a városért, még halála előtt néhány nappal is munkálkodott. Nemcsak orvosként ismert nagyon sok békéscsabait, hanem közéleti személyiségként is, éppen ezért érdemesnek gondolom az orvosi rendelője előtti teret dr. Ferenczi Attila térnek elnevezni – emelte ki a polgármester.

További programok »

FEL