Szarvas Péter polgármester üzenete a ballagóknak

A ballagás nem csupán egy iskola és a család, hanem egy település ünnepe is.

 

Április utolsó napjaiban ballagnak a középsikolákban a végzősök. Szarvas Péter polgármester nekik szánja a következő gondolatokat:

 

"A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás."

Kedves Ballagó Diákok!

A ballagás nem csupán egy iskola és a család, hanem egy település ünnepe is. Békéscsaba polgármestereként, Márai Sándor imént idézett gondolatának szellemében, szeretettel köszöntöm a mai nap főszereplőit, a középiskolai tanulmányaikat befejező fiatalokat.
Különös, kettős természete van a mai ünnepnek. Kettős természete, mert kétfajta búcsú keveredik benne. Az első az idő körforgásszerű mozgására emlékeztet, hiszen minden évben eljön a mai, jelentőségteljes nap, amelyre egész életetekben emlékezni fogtok.

A másikfajta búcsú, a ballagás azonban az idő egyenes irányú mozgására figyelmeztet. Arra, hogy vannak dolgok az életünkben, amelyek velünk együtt múlnak el úgy, hogy sosem térnek vissza többé. Azért gondolom azt, hogy velünk együtt, mert az ember természetéhez szorosan hozzátartozik ez a tulajdonság: egyik nap sem vagyunk ugyanazok, mint akik előző nap voltunk. Elég, ha arra gondolunk, hogy minden egyes nappal többet tudunk a világról, hiszen minden nyitott szemmel végigélt nap új tapasztalatokkal gyarapít bennünket.

Mégis, az ilyen kiemelkedő alkalmakkor érezzük leginkább az idő súlyát. Az ilyen pillanatoknak köszönhetően tudjuk igazán megbecsülni azt, ami velünk történt. Hiszen az életünkben történő jelentőségteljes dolgok értékét az adja, hogy egyszeriek és megismételhetetlenek. Egy emlékezetes osztálykirándulás éppen azért felejthetetlen, mert a szívünkben őrizzük. Mit érne, ha újra és újra átélhetnénk ugyanazt az örömöt, amit egy sikeres verseny után éreztünk? Mit érne a győzelem, ha megismételhetnénk ugyanazt a bicikliscselt, amivel megnyertük az iskolai focibajnokságot? Azt hiszem, nem is kell több példát sorolni ahhoz, hogy megértsük: életünket az egyszeri és megismételhetetlen dolgok teszik igazán érdekessé, izgalmassá és felejthetetlenné.

Végezetül, Szabó Pál gondolatát fogadjátok útravalóul:

„Eddig csak álmodtunk, terveztünk még,
most valóra válhat minden, ami szép.
Az élet, a munka tárt karokkal vár,
s hogy szép lesz-e csak rajtunk áll.”

Kívánom, hogy valóban szép és sikeres legyen!

 

Szarvas Péter

Békéscsaba polgármestere

Megosztás:

Címke: ,