Szarvas Péter: Nem oszlottak el a kétségek a városgazdálkodási cég körül

Az októberi közgyűlés után értékelt Békéscsaba polgármestere, a városháza Mokos termében.

 

Szarvas Péter az elsők közt emelte ki, hogy meglepetésére csak második alkalommal fogadta el a grémium az idei költségvetés októberi módosítását. Mint mondta, eddig is kiemelt volt a büdzsé stabilabbá tétele, a napirenddel ezt kívánták biztosítani. Hozzátette: az önkormányzati intézményeket érintő előirányzat-csökkentések a határozat elfogadásával életbe fognak lepni.

Sok panasz érkezett a Lehel utcai sportpálya miatt, állítólag a délután és hétvégén ott sportolók sok szemetet hagynak maguk után, illetve átrúgják a szomszédok udvarába a labdát. A városvezető szerint nehéz igazságot tenni a kérdésben, ezért igyekeztek olyan javaslatot elfogadni, amely mind a környékbelieknek, mind a sportolóknak kedvező. Ezért a területet nem zárják el a külsősök elől, de csak meghatározott időben lehet majd használni a pályát – ennek rendjét tavaszig alakítják ki.

Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére benyújtott új pályázattal kapcsolatban a polgármester aláhúzta: már jelenleg is zajlik hasonló beruházás négy közoktatási intézményben. Most 1,3 milliárd forintra pályáznak, mely többek között a Fövenyes utcai idősek otthonát, a Rózsa utcai iskolát, a Szigligeti utcai óvodát, a Békés Megyei Könyvtárat, a Könyves utcai szociális bérlakásokat érinti, illetve az Árpád fürdő napelemes korszerűsítését takarja. Beszélt emellett a Munkácsy múzeumban hamarosan induló beruházásról is, amelynél a legutóbbi közgyűlésen választottak kivitelezőt.

 

 

Békéscsabai campus: új fenntartóval tárgyal a város

 

Szarvas Péter kitért arra is, hogy 52, a békéscsabai campusra felvételizett, költségtérítéses képzésen tanuló hallgatónak ítéltek meg fejenként 100 ezer forintos támogatást, emellett a Csabai Garabonciás Napok sikerességére való tekintettel 2 millió forinttal támogatják az azt szervező Magyar Garabonciás Alapítványt.

A városvezető a behir.hu kérdésére arról is beszélt, hogy zajlanak tárgyalások a békéscsabai campus sorsáról a jelenlegi fenntartó Szent István Egyetemmel, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a lehetséges fenntartóval, a Gál Ferenc Főiskolával. A polgármester ugyanakkor leszögezte, hogy az egyeztetések végére még nem került pont.

Szarvas Péter a városgazdálkodási társaságról úgy szólt: annak ellenére sem támogatja a cégalapítást, hogy elkészült a vállalat három évre szóló üzleti terve, ugyanakkor üdvözölte, hogy a polgármesteri hivatal nem minden e területen dolgozó munkatársát kell átszervezni az új cégbe, a klasszikus hivatali feladatok pedig a városházán maradnak. Ugyanakkor kétségesnek tartja, hogy 10 évre kellene-e megkötni a vállalattal a szerződést, ez ugyanis véleménye szerint elkényelmesíti a társaságot és nem alakít ki versenyhelyzetet.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy zárt ülésen ítélték oda a Békéscsaba sportjáért kitüntetést Unyatyinszki Mihálynak, Ónodi Henrietta olimpiai bajnok tornász korábbi, és Makra Noémi jelenlegi edzőjének, valamint Kormos Mihálynak, a Békéscsabai Röpldabda Sportegyesület szakmai igazgatójának. A városvezető kitért az Alföldvíz Zrt.-t érintő napirendre is, mint mondta, megnyugtatónak találta, hogy a cég pénzügyi helyzete kiegyensúlyozott, az aradi vízátvétellel kapcsolatos tárgyalásokat pedig folytatni kell.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,