Szarvas Péter: Kevesebb a gond az ügyelettel, annál több a fűnyírással

A rendőrségi statisztikák alapján biztonságosabb város lett Békéscsaba, de a fűnyírással nem elégedett a város polgármestere. Szarvas Péter ezekről a májusi közgyűlést követő sajtótájékoztatóján beszélt.

 

 

A városvezető a Békéscsabai Rendőrkapitányság beszámolója nyomán pozitívumként értékelte, hogy csökkent a bűncselekmények és a balesetek száma, illetve emelkedett a bűncselekmények felderítettségének aránya, ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a képviselők megoldást várnak a kerékpáros szabálytalankodásokra és az esténként a belvárosban gyorshajtó motorosokkal kapcsolatban felmerült problémákra. Kiemelte a Békéscsabai Tűzoltóparancsnokság munkáját is, hozzátéve, hogy ebben az esetben nőtt a káresemények száma, főként a szélsőséges időjárás miatt.

Ismét lesz nyári gyermekétkeztetési program – hangsúlyozta Szarvas Péter, aki arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat idén 4 millió forintot fordít a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők napi egytál melegételének elkészítéséhez. Kiemelte a Csaba Ügyeleti Kft.-ről szóló beszámolót is, mint mondta, az önkormányzati tulajdonba vétellel, a szerény nyereség mellett a korábbiakhoz képest kevesebb volt a probléma az ellátással. Nem így a fűnyírással, amellyel kapcsolatban ismét elégedetlenségét fejezte ki. Mint mondta, nagyobb hatékonyságot vár a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-től és azt szeretné, ha a tavalyi és az azelőtti, rendezett állapot állna vissza a városban.

A polgármester beszélt arról is, hogy az Óbudai Egyetemmel és a Gál Ferenc Főiskolával egyeztetve felsőfokú nyomdaipari képzések indulhatnak Békéscsabán a 2019/2020-as tanévtől, ehhez azonban még további egyeztetésekre van szükség.

 

(b-j) Szarvas Péter polgármester, Nagy Ferenc alpolgármester és Borbola István fejlesztési tanácsadó 2018.05.25.-én, a májusi közgyűlést értékelő sajtótájákoztatón. Fotó: Barna Tamás

 

Nagy Ferenc alpolgármester az Alföldvíz Zrt. 46 millió forintról szóló veszteségét emelte ki, amely véleménye szerint még így is jobbnak számít az azt megelőző év mintegy 170 millió forintos mínuszához képest. Hozzátette: ez nem veszélyezteti a társaság működésének biztonságát, de hangsúlyozta: hosszútávon megoldást kell keresni a gazdasági egyensúly megteremtésére. Másik példaként említette a helyi tömegközlekedést működtető Dél-alföldi Közlekedési Központot, amely 2017-re mintegy 13 millió forintos veszteségtérítést követel az önkormányzattól. Az alpolgármester arra figyelmeztetett, hogy a DAKK előrejelzése szerint 2018-ban ez a szám 40-50 százalékkal is nőhet, ezért különösen fontos, hogy tárgyalások induljanak a közszolgáltatóval.

Zárásként a parkolási díj emeléséről beszélt. Mint mondta, egyelőre 10 százalékos emelést hagyott jóvá a testület, emellett vizsgálják a parkolási övezet kiterjeszthetőségét. Hozzátette: a parkolódíjak szempontjából más városokhoz képest Békéscsaba még így is az olcsóbbak közé tartozik.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,