Szarvas Péter: Ismét a fejlesztések éve következik

2019. február 22. 12:13 | Varga Diána

A 2019-es költségvetés megszavazása után Békéscsaba polgármestere ismét arról beszélt, hogy a választási évben a beruházásoké lesz a főszerep. Egyúttal értékelte a februári közgyűlésen meghozott határozatokat.

 

 

A polgármester kiemelte, hogy a többségi döntéssel elfogadott 2019-es költségvetés főösszege 39,8 milliárd forint, ebből több mint 28 milliárd forintot fejlesztésre, 11 milliárd forintot működésre fordítanak. Megjegyezte: a Modern Városok, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban is elindulnak beruházások, saját forrásból bővítik a közterületi kamerarendszert, újítják fel a Szigligeti utcai óvoda tanmedencéjét.

Szarvas Péter fontos pontnak nevezte az intézmények stabil, folyamatos, gazdaságos működtetését, emellett hangsúlyozta, hogy új adót nem vezetnek be, a meglévőket nem növelik. A családbarát intézkedések közt említette a bölcsődei férőhelyek növelését, a nyári napközis tábort és a pszichológiai tanácsadó fenntartását. Jelezte, 62 millió forintot költenek a közfoglalkoztatási rendszerre, idén üzembe helyezik a hajléktalanszálló új épületegyüttesét és tovább zajlik a Békéscsaba hazavár! program, a civil szféra támogatására pedig több mint 500 millió forintot fordítanak.

A sportcélú fejlesztések közt említette a Magyar Atlétikai Szövetség pályázatát, melyből első körben a csabai atlétikai centrum felújításának terveztetését indítják el, míg a Magyar Úszó Szövetség segítségével kicserélik az Árpád-fürdő téliesítésére szolgáló sátrat.

Nagy Ferenc alpolgármester a helyi adók alakulása tekintetében pozitívumként értékelte, hogy a 2017-es, kedvezőtlen tendencia megállt és tavaly növekedtek a bevételek, egyúttal köszönetet mondott a helyi vállalkozásoknak. A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. üzleti tervéről úgy vélte, az nem a legjobb, a 6 millió forintos kiadási többlet kedvezőtlen tendenciát mutat. Hozzátette: a városi cégekkel szemben elvárható, hogy gazdaságosan működjenek és önellátóvá váljanak.

 

További programok »

FEL