Szarvas Péter: Jövőre is takarékoskodni kell

2018. december 14. 09:29 | Varga Diána

Békéscsaba 2019-es költségvetését is a fejlesztések határozzák meg, de továbbra is takarékosságra van szükség – hangsúlyozta a decemberi közgyűlést követő sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

 

 

Szarvas Péter a jövő évi költségvetési koncepcióval kapcsolatban úgy fogalmazott: ismét a fejlesztések állnak majd a középpontban, emlékeztetve arra, hogy folytatódik a piacfelújítás, az óvodai és az energetikai korszerűsítések, emellett indul a Kazinczy és az Illésházy úti, illetve a Wenckheim-kerékpárút beruházás, valamint a Sportok Háza kivitelezése. A polgármester kiemelte: várhatóan 50 milliárd forint lesz a költségvetés főösszege, melynek 60-70 százalékát fejlesztésekre fordítják. Véleménye szerint a nagyobb vitát az váltotta ki, hogy hitelfelvétellel kell számolni, de ez szerinte elengedhetetlen. Megjegyezte azt is, hogy új adó nem lesz, a meglévőket nem emelik.

A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. beszámolója kapcsán nem vitatja a cég erős aktivitását, de néhány esetben körültekintőbb és alaposabb előkészítésre kérte a kft.-t. Kitért a Csabagyöngye szőlőültetvényre is, hangsúlyozva, hogy Stark Adolf komoly munkát végzett, de a munkásságának ápolására létrehozott ültetvénynek célszerű takarékosan működnie.

Nagy Ferenc alpolgármester a 2018-as büdzsé módosítására tért ki. Mint mondta, tovább stabilizálódott a pénzügyi helyzet, a növekmény mintegy négymilliárd forint. Kiemelte, ez annak is köszönhető, hogy az intézmények és az önkormányzat jól gazdálkodtak.

Borbola István polgármesteri fejlesztési tanácsadó a Csanádapácai és a Kétegyházi úti ipari területek fejlesztését részletezve arról tájékoztatott, hogy a Kétegyházi úton 3,88 hektáron 128 millió forintból infrastruktúra-fejlesztést hajtanak végre, míg a Csanádapácai úton 14 hektáros területen mintegy 300 millió forintból hajtanak végre beruházást. Szólt arról is, hogy a Jókai színház felújítása helyett tizenkét önkormányzati intézményre telepítenek háztartási méretű, napelemes kiserőművet.

 

További programok »

Itthon

Forgalomkorlátozások a Szarvasi úton – jó ütemben halad a kerékpárút építése

Békéscsaba önkormányzata a komplex, három fejlesztési elemből álló beruházást a „Békéscsabán, a Szarvasi úton kerékpárút, az Ipari úton és a Tevan Andor utcában gyalog- és kerékpárút, közvilágítás, valamint a Szabolcs utcában kerékpárforgalmi létesítmény létesítése” című, projektben készíti el 930 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.
2020. július 5. 19:39
FEL