Szarvas Péter: Békéscsabai városvezetőnek lenni büszkeség és komoly felelősség

2019. február 2. 12:47 | behir

Pár hónap múlva véget ér a 2014-től 2019-ig tartó önkormányzati ciklus, ősszel ismét önkormányzati képviselőket és polgármestert választunk. Sorozatunkban a képviselő-testület tagjai számolnak be arról, mi történt az elmúlt 4-5 évben a körzetükben, és mi az, ami még megoldásra vár. Ezúttal Szarvas Pétert kérdeztük, aki ötödik éve Békéscsaba polgármestere, de emellett a 2. számú választókerület egyéni képviselője is.

 

– Hogyan értékelné ezt az önkormányzati ciklust a körzetben elért eredmények alapján, és hogyan polgármesterként?

 

– A várost és a körzetemet érintő számos fejlesztés és a lakossággal való folyamatos párbeszéd eredményeként, sikeresnek és produktívnak tekintem az elmúlt négy esztendőt. Rengeteg munka áll mögöttünk és jelentős eredményeket értünk el. Dinamikus és látványos fejlesztések valósultak meg, de vannak még megoldandó problémáink, felújítandó épületeink, utcáink és járdáink.

 

Milyen kérésekkel keresték meg leginkább a körzetében élők? Milyen fejlesztések, előrelépések történtek ott az elmúlt 4-5 évben?

 

– A körzetem és a város lakói is gyakran szólítanak meg az utcán sétálva, a közösségi oldalamon, a lakossági fórumokon, illetve a fogadóóráimon. Mindig örömmel és nyitottsággal fogadom a lakókat, akik bizalommal fordulnak hozzám kéréseikkel és kérdéseikkel. A 2. számú választókerület lakói leggyakrabban a közvetlen környezetüket érintő problémákkal keresnek meg. Rendszeresen hívnak fel, illetve jönnek el személyesen hozzám azért, hogy segítséget kérjenek egy-egy utca szilárd útburkolatának kialakításában, vagy azok javításában. Gyakoriak a közterületek, a játszóterek, vagy a parkolók rendben tartásával kapcsolatos kérések, de számos esetben kértek támogatást egy-egy program, vagy esemény megszervezéséhez a körzetemben aktívan működő civilszervezetek és intézmények is. Munkatársaimmal mindig igyekszünk a lakók problémáira a lehetőségeinkhez mérten megoldást találni. Az elmúlt négy évben út épült a Mandula utcán, járdák korszerűsödtek a Szilágyi Dezső, Thurzó utcán, valamint az Aulich utcán, parkolók létesültek a Lencsési út 22-24. szám közelében. Lakossági igény alapján létesült buszmegálló a Gyulai út 51. szám alatt. A lakosság kérésére padok és hulladékgyűjtő-edények kihelyezését kértem a kollégáimtól több helyszínre is. Fejlesztettük a Berzsenyi és a Halastó - Alkotmány utcai játszótereket. Szabadtéri fitnesz park létesült önkormányzati önerőből a Lencsési-lakótelepen, ki lettek cserélve a kosárlabdapalánkok a József Attila lakótelepen, valamint padokat és hulladékgyűjtőket helyeztünk ki. Újjászületett az Élővíz-csatorna partjának belvárosi szakasza. Megújult az Ilosvai utca Élővíz-csatorna feletti híd útburkolata. Idén befejeződik az Árpád sor 1. szám – Bajza utca – Élővíz-csatorna által határolt zöldterület parkosítása, továbbá a Berzsenyi utcai játszótér játszóeszközeinek felújítása. Továbbá kerékpártárolókat is elhelyeztünk a Gyulai út – Körte sor buszmegállónál. Továbbra is a rugalmas, nyílt és lakosságközpontú hozzáállást képviselem. Meggyőződésem, hogy a városvezetőknek a lakosok érdekeit kell szolgálni!

 

A Berzsenyi utcai játszótér

 

Békéscsaba egészét tekintve egymást érték a beruházások TOP-keretből, és előkészítés alatt van több Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztés. Mely fejlesztéseket emelné ki ezek közül, és melyekre a legbüszkébb?

 

Az elmúlt években rengeteget fejlődött és jelenleg is folyamatosan épül és szépül Békéscsaba, ami rengeteg munka eredménye. Meghatározó nap volt a békéscsabaiak életében Orbán Viktor miniszterelnök úr látogatása. Városunk a Modern Városok Program megállapodással olyan fejlesztéseket valósít meg, amelyek példa nélküliek. Ennek keretében a legjelentősebb az M44-es fejlesztése, melynek következtében Békéscsaba is bekapcsolódik az európai és magyar gyorsforgalmi úthálózatba. Ezzel Békéscsaba keleti fekvése végre kinyílik nyugati irányba, a bosszús, hosszas és balesetveszélyes utazásaink a főváros felé, az M44-es megépítése után egy kényelmes és színvonalas utazássá változnak. Kormányzati támogatással fejlesztjük a városhoz tartozó iparterületeket. Ezek növekedése szintén hasznos munkahelyeket eredményez a térségben élőknek, valamint segítséget a befektetőknek vállalkozásuk elindításához, fejlesztéséhez. Kormányzati támogatás segítségével jön létre a Nyomdaipari Tudás– és Képzőközpont, újjászületik a piacterünk, új sportcsarnok és röplabda akadémia épül, megvalósul a Wenckheim turista- és kerékpárút, a Munkácsy-negyed, valamint a SMART közvilágítási rendszer is, hogy csak a leglényegesebb fejlesztéseket említsem.

 

Lakossági fórum a 2-es számú választókerületben

 

Az októberig tartó helyhatósági választásokig még mi az, ami megvalósulhat a tervekből?

 

Békéscsaba jelenleg egy komoly fejlesztési ciklusban van, nagyon sok projekt zajlik és számtalan fejlesztési terv van még az én fejemben is. Ehhez a Modern Városok Program és a TOP adja a legnagyobb keretet. Ebben az évben is számos projekten dolgozunk, illetve több le is zárul. Folytatódik a Munkácsy-negyed kialakítása, a városi piactér fejlesztése, a bicikliút-hálózat bővítése, az óvodák és iskolák korszerűsítése is.

 

Tervezi-e a folytatást? Tervezi-e, hogy indul ősszel is?

 

Békéscsabai városvezetőnek lenni nagy büszkeség, ugyanakkor komoly felelősség is. Jelenleg az idei évi feladatokra, a békéscsabaiakat érintő aktuális ügyekre koncentrálok.

 

További programok »

FEL