Szarvas Péter: Az eredmény megerősített, hogy a gondos munka meghozza gyümölcsét

2024. június 20. 13:00 | Mikóczy Erika

Június 9-én, Békéscsabán rendben lezajlott a helyi önkormányzati képviselők, a polgármester, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása, valamint az EP-választás.

A névjegyzékben szereplő 46 772 választópolgár 56,69 százaléka, 26 513 fő szavazott, közülük közülük 15 951-en (61,73%) Szarvas Pétert választották polgármesternek, csak úgy mint 2019-ben, amikor ez a szám 16 211 volt. Az eredményekről és a további terveiről Szarvas Péter polgármestert kérdeztük.

 

– Hogyan értékeli a választás eredményét?

Az elmúlt tíz évben a békéscsabaiak szolgálatában dolgoztam, most a csabai választók jóvoltából újból bizalmat kaptam a polgármesteri munka folytatására. Örömmel tapasztaltam, hogy városunk polgárai nagy számban járultak az urnák elé, és a szavazók több mint hatvan százaléka gondolta úgy, hogy méltó vagyok az itt élők képviseletére. A választás eredménye megerősített abban, hogy a gondos, alázatos munka és az elhivatottság meghozza gyümölcsét.

Nagyon örülök annak is, hogy több választókerületben a Hajrá Békéscsaba jelöltjei győztek. Nekik és a többi megválasztott képviselő-társamnak ezúton is gratulálok, jó egészséget, erőt és kitartást kívánok munkájukhoz! Köszönöm ezt a sikert a szavazóinknak, azoknak, akik bizalmukkal ajándékozták meg csapatunkat! Ez a bizalom arra kötelez, hogy a következő években is alázattal és tisztességgel dolgozzak, dolgozzunk tovább.

 

– Polgármesterként melyek a legfőbb tervei a 2024-2029-es ciklusban?

Az elmúlt tíz esztendőben látványos fejlődés jellemezte Békéscsabát. Jelentősen fejlődött a város kerékpárút-hálózata. Megújultak a közintézményeink, új vásárcsarnok várja a piacon vásárlókat. Épül, szépül a Munkácsy Negyed, hidak, járdák és utak újultak és épültek meg. Úgy gondolom, a jövőben is olyan döntéseket kell hozni, amelyeknek köszönhetően Békéscsaba a fejlődés útján haladhat tovább, valamint amelyek révén a város népességmegtartó ereje erősödik. Megoldást kell találni a közlekedési, a hulladékgyűjtési, a parkolási problémákra. Fiatalokat vonzó, őket megszólító programból többre lesz szükség szerintem. A zöld ügyek továbbra is hangsúlyosak lesznek, többet kell majd foglalkozni a faállománnyal. Közbiztonsági és közlekedésbiztonsági intézkedések fókuszban kell, hogy maradjanak. A széleskörű támogatási rendszer fenntartása maradt a nehézsorsú lakosok részére. A beruházások is folytatódhatnak, európai uniós források felhasználásával tervezünk fejlesztést az Árpád fürdőben, a nevelési-oktatási és a szociális intézményekben, illetve szeretnénk továbbfejleszteni a kerékpáros infrastruktúrát is.

 

– A korábbiakkal ellentétben októberig még a régi testület dolgozik, ősszel áll fel majd az új közgyűlés, amelyben a régi tagok mellett ezúttal hat teljesen új képviselő lesz, illetve egy olyan, aki 2006-tól egy cikluson át már dolgozott a testületben. Mit vár ettől az új helyzettől?

Az új képviselők biztosan gyorsan alkalmazkodnak, a jó ügyek szolgálata pedig összetartja az új testületet is. A leköszönő testület minden tagja rendelkezett realitásérzékkel, mindenki tisztában volt az önkormányzat lehetőségeivel, korlátaival. Bízom benne, hogy ez a higgadtság megmarad. Remélem, hogy a Hajrá Békéscsaba 2024-2029-es ciklusban is erős frakciót tud kialakítani, és a megszokott, tisztességgel és szakmai rutinnal végzett munkával tudjuk majd a csabaiak érdekeit szolgálni.

 

– Vannak-e már elképzelések a tekintetben, hogy koalícióra lépjen valamely csoporttal a legtöbb képviselőt adó Hajrá Békéscsaba?

A kérdés még kicsit korai, bőven van idő az egyeztetések lefolytatására, hogy kiforrott, jó döntés szülessen.

 

– Mikor lesz a mostani testület utolsó soros ülése, illetve mikorra várható az új közgyűlés alakuló ülése?

Most egy átmeneti időszak következik, hiszen a jelenlegi ciklus szeptember 30-áig tart, azt követően áll munkába az új testület. A júniusi és szeptemberi közgyűlésen még a mostani képviselők hoznak döntéseket.  A soron következő, június 27-ei ülésen dönt a képviselő-testület a közgyűlés második félévi munkarendjéről. Abban szerepel majd a ciklus utolsó közgyűlésének várható időpontja, amely a tervek szerint szeptemberben lesz, illetve az alakuló ülés időpontja is, amelyre október első felében kell, hogy sor kerüljön.

További programok »

FEL