Félidőben – Szarvas Péter: Sikeres és produktív a közös munka

2017. április 23. 18:14 | Mikóczy Erika

Az önkormányzati ciklus félidejében beszámolnak a békéscsabai képviselők.

Legutóbb 2014-ben választottunk polgármestert és önkormányzati képviselőket. A törvény szerint az országgyűlési képviselőkre jövőre szavazhatunk majd, azonban a települési polgármesterek és képviselők választása 2019-ben lesz. Lassan tehát a félidőhöz érkeznek a helyi képviselők. Félidőben című sorozatunkban arra kérjük a békéscsabai önkormányzati képviselőket, számoljanak be eddigi munkájukról és arról, mit terveznek még ebben a ciklusban.

Szarvas Péter polgármester Békéscsabán a 2. számú választókerület egyéni képviselője is. Az alábbiakban az ő gondolatait olvashatják az elmúlt időszakban történtekről és a további tervekről:

"A körzetemet érintő számos fejlesztés és a lakossággal való folyamatos párbeszéd eredményeként, sikeres és produktív a közös munka. Örömmel veszem a lakók nyitottságát, akik bizalommal fordulnak hozzám kéréseikkel, kérdéseikkel. Munkatársaimmal igyekszünk ezekre a lehetőségeinkhez mérten megoldást találni.

Előfordul, hogy megszólítanak az utcán sétálva, de a közösségi oldalamon, fogadóóráimon és a lakossági fórumokon is rengeteg csabaival kerülök kapcsolatba. Továbbra is a rugalmas, nyílt és lakosságközpontú hozzáállást képviselem. Meggyőződésem, hogy a városvezetőknek a lakosok érdekeit kell szolgálni!

A 2-es számú városi választókörzetben számos fejlesztés valósult meg. Út épült a Mandula utcán, parkoló a Lencsési út 22-24. szám közelében. Lakossági kérésre, buszmegálló létesült a Gyulai út 51. szám alatt. Ugyanitt és a Lencsési úti lottózónál víznyelő létesült, felújították a szakemberek a Bajza és az Omaszta utca egy-egy épületének átereszét, valamint az Ybl Miklós utcában megújult egy bejáró. Járdák a Degré utcai gátnál, a Thurzó utcán és az Aulich utcán az Erdélyi és Berzsenyi utca között korszerűsödtek. Lakossági jelzésre, pad telepítését kértem a kollégáimról az Aldi mellett és kuka kihelyezését egy Gyulai úti buszmegállóba. Fejlesztettük a Berzsenyi és a Halastó-Alkotmány utcai játszótereket. Jelenleg folyamatban van a Halastó utca közvilágításának, elektromos ellátásának kiépítése, az Alkotmány utca járdafelújítása, az Egyetértés utca akadálymentesítése, a Festő utcai földút karbantartása és a Lencsési út 18. szám alatti játszótér fejlesztése.

Az önkormányzat úthálózat fejlesztésre 2 milliárd forint állami támogatáshoz jutott a Modern Városok Program keretében, amelyből a leromlott állapotú aszfaltozott utcák megújítása folyik. Az Ybl Miklós, a Pásztor, a Szőlő, a Rigó utcát és a Kőmíves Kelemen sort, 17 000 m2-en aszfaltozták újra a szakemberek. Továbbá elkészültek a tervek a Trófea utca (35. számtól az elkerülőig), Bodza utca, Festő utca, Szépkert utca, Görbe utca, Erdélyi sor útszakaszok korszerűsítésére és a Dobozi és a Gyulai út összekötésére a sportcsarnok mellett.

Békéscsaba közvilágításának korszerűsítése keretében, a Lencsési lakótelepen teljes egészében megújult a világítás. Megépült a Gyulai úti kerékpárút 1316 méter hosszan, az Urszinyi Dezsőné utcától a Csabapark bejáratáig. A „Közösségszervezés a békéscsabai József Attila lakótelepen” című projekt eredményeként Lakótelepi Információs és Szolgáltató Iroda működtetése, szabadidős programok, és környezetszépítés valósult meg. Utóbbihoz információs táblák, padok, virágtartók és 300 virágpalánta és cserje telepítése járult hozzá. Szabadtéri fitnesz parkok létesültek önkormányzati önerőből a Lencsési lakótelepen – a volt József Attila általános iskola mögötti téren, és a CsabaParkban.

Idén is folytatódnak a fejlesztések. A Békéscsabai Szakképzési Centrum két kollégiumában, a Trefort Ágoston Szakképző Iskola és a Vásárhelyi Pál Szakgimnázium diákotthonaiban jelentős épület- és energetikai korszerűsítésre kerülhet sor. Két műfüves futballpálya épül a sportcsarnok mellett, a Magyar Labdarúgó Szövetség finanszírozásában. Két elektromos töltőállomás létesül a villamos energiával hajtott gépjárművek számára a Lencsési lakótelepen, a volt József Attila általános iskola parkolójában, és a sportcsarnok mellett. Energiairoda nyílik a Lencsési út 18. szám alatt, a korábbi LISZI projektiroda helyén.

Komplex fejlesztés előtt áll a CsabaPark fesztiválhelyszín, jelentős Európai Uniós forrásból. A Zöldváros program keretében újulhat meg a Lencsési lakótelep és a CsabaPark környezete. Utóbbi továbbá a Modern Városok Program támogatásból tovább fejlődhet.

Terveink szerint, 2018-ban létrejön a Munkácsy-negyed, és ehhez kapcsolódóan számos kulturális intézményünk infrastrukturális és tartalmi, valamint közterületeink fejlesztése is várható. A Munkácsy Emlékházban, több óvodában és iskolában is energetikai projektek valósulhatnak meg a Települési Operatív Program keretében.

A Körte soron – a Berzsenyi utcától a Gyulai útig – a 2017. és 2018. éveket érintően indulhat kerékpárút fejlesztés. A sportcsarnokban Sportok Házát és Békéscsabai Röplabda Akadémiát tervezünk kialakítani, valamint új, multifunkciós sportcentrumot és fedett sportuszodát építeni. Oktatási területen tervben van a Nyomdaipari Tudás- és Képző Központ létrehozása és az iskolacentrum fejlesztése.

Közös érdekünk, hogy Békéscsaba fejlődése folytatódjon, ezért dolgozzunk minél többet, segítsük és támogassuk egymást!

 Szarvas Péter polgármester, a 2. számú körzet egyéni képviselője"

További programok »

FEL