Szaharai homoktól volt sáros az eső hétfőn

Az Országos Meteorológiai Központ hétfő reggel még a közösségi oldalán is arra figyelmeztetett, hogy szerdáig nem érdemes autót vagy éppen ablakot mosni. Addig ugyanis nagy mennyiségű szaharai port tartalmaz majd a légkör a Kárpát-medence felett.

Békéscsabán még kedden is látni lehetett, hogyan hagy sáros foltot az autókon a hétfői kisebb eső. A szakemberek szerint a jelenség hátterében az áll, hogy egy Észak-Afrikából érkező áramlat hazánk felé szállította a homokkal telített levegő a marokkói viharokat követően. A nagy mennyiségű homokkal telített légáramlat első hulláma vasárnap este érte el Európát.

– Néhány napja heves viharok voltak Marokkóban. Vasárnapra ért Közép-Európa fölé az a légtömeg, amely a sivatagi homokot magával hozta – ez nem annyira ritka eset. Minden év minden évszakában van olyan időszak, amikor a Szaharából érkezik felénk porral telített légtömeg. Inkább azok a ritka események, amikor ez csapadékkal érkezik, hiszen az sokkal látványosabb – tájékoztatott Bujdosó Bence. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatórium munkatársa hozzátette: a jelenségnek nincsenek káros élettani hatásai és azt a koncentrációt sem éri el, hogy az a légi közlekedést veszélyeztesse.

A meteorológusok szerint kedden estig növekedhet a por koncentrációja Magyarország felett, de szerda reggelre egy hidegfront kitisztítja a levegőt hazánk felett. Addig azonban ott, ahol elered az eső, még mindig számítani kell arra, hogy sáros lesz a csapadék.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , ,