Szokatlanul enyhe idővel jött a téli időszámítás

Október 28-án elkezdődött a téli időszámítás, az órákat egy órával vissza kellett állítani. Szervezetünknek szüksége van pár napra, mire alkalmazkodik az időeltolódáshoz. Az óraátállítás mellett a szokatlanul enyhe időjárás miatt is aluszékonyabbak, feszültebbek lehetünk a napokban.

 

 

Az óraátállítás  a legtöbb ember szervezetét megviselte, főleg az idősek és a gyerekek érezték meg hatását. Dr. Sonkoly Iván háziorvos tanácsa szerint ilyenkor ajánlatos kímélni magunkat, amennyire csak lehet, amennyiben pedig hosszú útra megyünk, érdemes pihenőket tartani, hiszen ilyenkor a koncentráció is nehezebbé válik.  Szervezetünknek ugyanis az alvás és az ébrenlét ritmusát kell átállítani a megváltozott körülményekhez, amely pár napig problémát jelenthet. A házorvos kifejtette: az óraállítás megzavarja a biológiai óránkat és az időelcsúszás révén átmenetileg ingerlékenyebbek, fáradékonyabbak lehetünk. Sőt, akinek érzékenyebb a szervezete, komolyabb tünetekkel is reagálhat, de az orvos szerint általában néhány nap múlva helyreáll az egyensúly.

Herrmann Dóra, az Időkép.hu meteorológusa kérdésünkre elmondta:  a nyáriasan meleg  idő annak köszönhető, hogy a Földközi-tenger középső térségében kialakult egy mediterrán ciklon, amelynek hazánk a keleti oldalán helyezkedik el. Ez a ciklon húzza fel folyamatosan a meleg levegőt délről, erős délnyugati széllel. A meteorológus előrejelzése szerint holnap egy hidegfront miatt pár fokot visszaesik a hőmérséklet és csapadék is várható. Szerdától viszont visszatér a száraz, nyárias idő, 20 Celsius fok feletti csúcshőmérséklettel, amely a hosszú hétvégére is kitart.

Megosztás:

Címke: , , , , ,