Eső után hőség – a szélsőséges időjárás az egészséges szervezetet is megviseli

2019. június 12. 16:28 | Szabó Rita

Szerdától hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig lesz érvényben. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a melegben mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, védjük bőrünket, továbbá kerüljük az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását.

 

 

A múlt heti csapadékos időjárást követően megérkezett az igazi nyári meleg, olyannyira, hogy hőségriasztást is elrendeltek. A legtöbben azonban örülnek a hirtelen jött időjárás változásnak.

– Örülök neki, de jövő héten már megint jön a rossz idő, szóval nem sokáig tart - mondta Pétervári Tamara strandolás közben.

A hőségriadó akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. A harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig tart. Sokan ilyenkor csak a strandon tudják elviselni a nagy meleget.

– Imádom, hogy jó idő van és a héten még ilyen is lesz. 13 óráig dolgoztam, utána pedig  futottam ki az Árpád Fürdőbe hűsölni és pihenni. Imádom a nyarat, ilyenkor napi rendszerességgel jövök strandra – árulta el Mák István.

A békéscsabai fürdő már felkészült a nyári szezonra és számítanak a megnövekedett forgalomra.

– A héten már 35 fok körüli hőmérsékleteket lehet majd mérni, úgyhogy valószínűleg sokan jönnek majd a fürdőbe. Már most sok kisgyermek van a medencékben, úszócsoportok is vannak, élvezik a fürdőt – fogalmazott Zsadon Endre az Árpád Gyógy- és Strandfürdő vezetője.

A melegben különösen ügyelni kell a fokozott folyadékbevitelre, kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú italok, valamint a zsíros ételek fogyasztását, ugyanis az extrém hőmérséklet megviseli a szervezetet. A szakemberek fokozott óvatosságra intenek mindenkit a nagy melegben, ugyanis nem csak a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre van hatással a hőmérséklet, hanem az egészséges szervezetet is megviseli.

Azt tanácsolják, hogy 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a napon, továbbá a sofőrök figyelmét is felhívják arra, hogy óvatosan vezessenek, hiszen a meleg a koncentrációs képességre is hatással van. A nagy hőségben nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, a leégés ellen naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni.

További programok »

FEL