Szabadulószoba a gyulai várban is

2023. február 4. 08:35 | behir.hu

Új szolgáltatással bővül a gyulai vár kínálata; a jegypénztár emeleti helyiségébe költözik az Almásy-kastély egyik szabadulószobája. A Turbánosok csapdájában elnevezésű játéknak eddig a kastély Török tornya adott helyet.

A Török torony egyszintes, boltozatos, téglából épített, vakolt felületű építménye eredetileg a gyulai várat a 16-17. században körülvevő palánkerődítés kaputornya volt, amely másfél évszázaddal a kastély megépítése előtt már állt. Az 1740-es években gróf Harruckern Ferenc alakíttatta toronnyá a vár egykori védelmi rendszerének külső részeként funkcionált kaput. A Huszár-toronynak is nevezett épületrész a mai Magyarország egyetlen ma is álló, nem vallási célokat szolgáló török kori épülete.

Ebből az épületrészből költözik át a napokban a Turbánosok csapdájában elnevezésű játék. Bár a torony története jól indokolja az oszmán hódoltság idejében játszódó szabadulószoba ott létét, a költöztetésének egyik oka, hogy a játék kerettörténete jobban illeszkedik a várhoz. Szempont volt a változtatásban az is, hogy a kastélyban működő másik két szabadulószoba egyike a Harruckern, másika a Wenckheim család birtoklása idejében játszódik; a történész és tárlatvezető szakemberek egy játékkal a harmadik, az Almásyak idejébe is szeretnék a vendégeiket elvinni.

A Turbánosok csapdájában című szabadulószoba február 4-től, szombattól a vár jegypénztárának helyet adó Rondella emeletén működik majd. A játékra időpontot a kiállítóhely nyitvatartási napjain 13, 14 és 15 órára lehet foglalni a 66/650-218 telefonszámon, vagy személyesen az Almásy-kastély ajándékboltjában. A részvételi díjat a kastély ajándékboltjában lehet fizetni, de online is megvásárolható a cooltix.hu/b/gyulakult oldalon (fontos, hogy az online jegyvásárlás esetén sem elég megvenni a jegyet, időpontot is kell foglalni).

 

A Turbánosok csapdájában kerettörténete: Hangos csörrenéssel csapódtak be a börtön rácsai, a lakat könyörtelen közönnyel zárult össze. A reményvesztett foglyoknak mindössze egy órájuk van, hogy a kegyetlen törökök rabságából kijussanak, különben az útjuk a vérpadra vezet.

 

Az Almásy-kastélyban maradó szabadulószobák

Tengernyi gond a kastélyban

Jeles személyiség látogat a kastélyba. A magas rangú vendég érkezésének hírére felbolydul az úri lak. Sürög-forog a személyzet, a házvezető katonás fegyelemmel osztogatja az ukázokat. Minden perc számít, mire a vendég megérkezik, mindennek a helyén kell lennie, a személyzet azonban nem áll a helyzet magaslatán. Az idő vészesen fogy, ezernyi tennivaló adódik. A cselédek, inasok segítségre szorulnak, ide egy igazi problémamegoldó kell! Ez, és csakis ez lehet a szabadulás kulcsa. Ebben a helyzetben egészen egyszerűen nem szabad hibázni...

 

Boszorkányok márpedig léteznek (16+)

Az Úr kegyelmezzen lelkünknek!

Gyulán a békés lakosság életét egy boszorkány keseríti meg, ám a gonosz nőszemélyt elfogták és a kastély pincéjében őrzik. Báró Harruckern János Györgynek segítségre van szüksége, mivel senki nem elég merész, hogy bebizonyítsa a bűnösséget.

A játékosoknak minden bátorságukra szükségük van, hogy megoldják ezt a rejtélyt.

A játék valós történelmi példákat dolgoz fel. Gyulán valóban több boszorkányperre került sor, például 1716-ban, amikor is Sánta Mátyásnét elítélték, így bebizonyítva, hogy Sántáné már a Sátáné.

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL