Súlyemelés: Mitykó Veronika az olimpiai kvalifikációs versenyeire készül

2021. március 23. 18:42 | Hidvégi Dávid

Taroltak a békéscsabai súlyemelők a márciusban megrendezett Savaria Kupán, hiszen amelyik kategóriában csabai versenyző indult, ott viharsarki győzelem született. A helyi egyesület kiemelkedő tehetsége, Mitykó Veronika jelenleg az oroszországi Európa-bajnokságra készül, amit jövő hónapban rendeznek meg.

Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, jól indult az év a békéscsabai súlyemelők számára, hiszen Bökfi János versenyzői közül minden induló győzött a Szombathelyen megrendezett Savaria Kupán. Garamvölgyi Kasszandra a női serdülő verseny 45 kilogrammos kategóriáját nyerte meg 3 országos csúccsal, míg az ifik között a 71 kilós kategóriában Gurszki Fruzsina diadalmaskodott. A fiúk is taroltak. Garamvölgyi Agamemnon az ifjúsági verseny 61 kg-os kategóriáját nyerte meg.

– Sokat utaztunk erre a kiemelt versenyre. Sajnos nem sikerült annyira jól, de megnyertem. Szakításban az első fogásból 67 kilót értem el, hiszen a másik két fogásomat elrontottam. Lökésben 90 kilót értem el a második fogásomból – értékelt az ifjonc Agamemnon.

A felnőttek között Balázs Ádám indult el, aki 2009 óta űzi ezt a sportágat a helyi egyesületben. A súlyemelő eddigi legjobb eredménye egy országos negyedik hely volt, most márciusban viszont a Savaria Kupán szerepelt, ahol 102 kilóban győzött 105 kilós szakítással és 142 kg-os lökéssel.

– Nagyon jó volt a Savaria Kupa, de még kicsit gyengének éreztem magam. Az edzéseken többet értem el, mint ezen a versenyen, ami valószínűleg annak tudható be, hogy a vírus miatt kevés versenyünk van és fejben nem voltam ott. Ennek ellenére jól sikerült. hiszen meg lett az első hely. Örülök neki, de a közeljövőben szeretnék nagyobb súlyokat emelni – fogalmazott Balázs Ádám.

 

 

Mitykó Veronikának ez volt az utolsó erőfelmérője az áprilisi oroszországi Európa-bajnokság előtt. A 20 esztendős sportoló nem tétlenkedett, magabiztosan, egyéni csúccsal nyerte meg a 71 kilogrammos kategóriát, 93 kg-ot szakított és 105 kg-ot lökött.

– A felkészülés utolsó hónapjában vagyunk. Ötödikén utazom majd, hetedikén pedig versenyzek. Ugyanolyan kemény edzések lesznek, mint eddig, annyi különbséggel, hogy a tatai edzőtáborban is készülök. Az Eb-n ismét 71 kilóban indulok, így az első célom az, hogy két kilót fogyjak, hiszen most 73 kilósan edzek. A másik cél, hogy szakításban és lökésben is két-három kilóval többet emeljek. Azért indulok 71 kilóban, mert a kvalifikációs rendszerben több pontot tudok szerezni, mint 76 kilóban – ecsetelte Bökfi János versenyzője.

Mitykó Veronika a felnőtt Eb-n kívül még a tavaly, a járvány miatt elmaradt junior világbajnokságon indul majd. Bár már nem számít juniornak, az időközben „kiöregedett” versenyzőket meghívták, hiszen önhibájukon kívül nem tudtak elmenni a megmérettetésre. Mindkét verseny része a tokiói olimpiai kvalifikációjának.

 

Galéria

További programok »

FEL