Nehéz, de sikeres évet zártak a békéscsabai súlyemelők

2020. december 6. 17:10 | Hidvégi Dávid

A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő Sportegyesület versenyzői legutóbb a felnőtt országos bajnokságon vettek részt. Mitykó Veronika abszolút győzelemmel fejezte be az idei versenyszezonját, míg Garamvölgyi Agamemnon harmadik lett a férfi mezőnyben. Az idény nem volt könnyű a súlyemelőknek, mert rengeteg verseny maradt el a koronavírus-járvány miatt.

A Vandháti úti edzőteremben nem állt le a munka, hiszen a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE igazolt versenyzői folytathatták az edzéseiket a korlátozó intézkedések után is. A tatai edzőtáborban megrendezett felnőtt országos bajnokságon a serdülő korú Garamvölgyi Agamemnon a harmadik lett az 55 kilós kategóriában.

– Tapasztalattal gazdagodtam, hiszen először indultam felnőtt országos bajnokságon, ami jó érzéssel töltött el. Nagy segítség, hogy továbbra is edzhetünk, hiszen akkor nagyon visszaesnénk. Az első félévben sajnos nagyon sok kimaradt, igaz, nem nulláról, de sokkal alacsonyabb szintről kellett újrakezdeni az építkezést. Úgy érzem, hogy az év végére sikerült magam felhozni – mondta Garamvölgyi Agamemnon.

A Magyar Súlyemelő Szövetség versenyén Petri Regina a hatodik helyen végezett a 76 kilogrammos női mezőnyben. A sportoló ugyan még csak két éve kezdte el a sportágat és még mindig fiatal, de már bekerült a felnőtt magyar bajnoki mezőnybe.

– Nagyon jól éreztem magam, sok tapasztalatot szereztem és egy új élménnyel gazdagodtam. Sok edzés és kitartás kellett ahhoz, hogy idáig eljussak. Mielőtt felnőttben indultam, több serdülő bajnokságot megnyertem. Hosszútávon az olimpia a célom – emelte ki versenyző.

 

 

Mitykó Veronika tavaly még a 71 kilogrammos kategóriát nyerte meg, míg idén már 76 kilogrammos mezőnyben bizonyíthatott. A 20 éves versenyző 5 jó gyakorlattal nyerte meg a bajnoki címet és az abszolút versenyt is. A csabai sportolónak szakításban 92, míg lökésben 103 kiló volt a csúcsa, így összetettben 195 kilogrammot mozgatott meg.

– Nagyon jól éreztem magam, bár a verseny napján kicsit izgultam, de végül megnyertem, aminek nagyon örültem. Mivel a többiekhez képest hamarabb versenyeztem, ezért izgultam, hogy a női abszolútot el tudom-e hozni. A megmérettetésem után voltak a nagyobb kategóriák, így izgultam, hogy összejön-e vagy sem, de szerencsére meglett – fogalmazott a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE súlyemelője. Hozzátette: az év eleje jól indult a számára, hiszen nemzetközi versenyeken szerepelt, de aztán egy hosszabb kihagyás következett az elmaradt megmérettetések miatt.

Az egyesület edzője elmondta: az OB megrendezése végig kérdéses volt, de örülnek, hogy végül nem veszett kárba a féléves munkájuk. Bökfi János hangsúlyozta: Mitykó Veronika idén lezárta a junior éveit, így ezentúl felnőttben készül. A tréner kiemelte: a sportólójának még van esélye kijutni a 2021-re halasztott tokiói olimpiára, hiszen korábban részt vett a kvalifikációs versenyeken.

– Vannak pontjai, vannak helyezései, de a felnőtt Európa-bajnokság hiányzik, ha ezen nem tud elindulni, akkor az olimpiai remények úsztak. Bízom benne, hogy megrendezik és kiválóan fel tud készülni. Nagyon fontos célunk van Veronikával kapcsolatban, jövőre sok nemzetközi versenye lesz, hivatalosan az U23-as kategóriába került, amelyben szintén rendeznek majd Eb-t. A junior eredményei alapján úgy számolok, hogy ott lehet az első hatban, de akár az első három érem valamelyikét és elérheti – húzta alá a mester.

Ha Mitykó Veronika nem kvalifikálja magát a jövőévi olimpiára, akkor teljesgőzzel megkezdi a felkészülést a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra. Bökfi János szerint az utóbbi viadalra már mindenképpen be kell érnie a versenyzőjének.

További programok »

FEL