Stég mozival, koncerttel, gyereknapi programokkal készül a Csabagyöngye

2021. május 24. 18:41 | Gyemendi Réka

A Csabagyöngye Kulturális Központ is bekapcsolódott a Nemzeti Kulturális Intézet által meghirdetett országos közművelőés nyitány - "NYITUNK!" eseménysorozatába május 15-én. Az intézmény egész nap ünnepelt és színes programokkal kedveskedett a látogatóknak. Forczek Győzővel, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettesével Tóth Bianka Nóra műsorvezető beszélgetett a 7.Tv Aktuális című magazinjában, május 17-én.

– Fél év után újra kinyithattak. Milyen érzés volt ennyi idő után újra látogatókat fogadni?

– Szuper érzés volt és egyben furcsa is, hogy vendégeket láttunk a Csabagyöngyében ennyi idő után. Hivatalosan már korábban kinyithattunk, május elején, de szimbolikusan, ugye társulva a többi közművelődési intézményhez az országban, május 15-én együtt nyitottunk meg. Jó volt látni, hogy a közösségeink képviselői közül ennyien el tudtak jönni a nyitóeseményre. Délelőtt volt egy protokollárisabb rész, délután pedig a családosoknak, gyermekeseknek kedveskedtünk, valamint egy könnyed fél órás musical összeállítással is készültünk. 

 

– Mennyire voltak népszerűek a programok, milyen visszajelzések érkeztek?

– Bíztunk benne, hogy azokat a székeket, amiket mi kitettünk a Panoráma teremben, meg tudjuk tölteni. Szerencsére olyan jól sikerült, hogy kellett pótsorokat is elhelyeznünk. A visszajelzések alapján pedig elmondhatjuk, hogy sikeresen tudtuk megnyitni szimbolikusan az intézményünket. A délután folyamán óvatosan, de jöttek a családok, és látszódott az arcukon, hogy végre látnak egy előadást egy színpadon. Ráadásul egy olyan helyen, ami megújult, hiszen a Csabagyöngye stég kicsit új köntösbe öltözött, így azt is most avattuk fel először. Tehát jó volt látni a közönségen, hogy élvezik, hogy élő műsort láthatnak végre és nem csak online tudnak követni egy kulturális eseményt. És jó volt látni a fellépőkön az őszinte örömöt és azt az elégedettséget, hogy végre élő közönség előtt hajolhatnak meg. 

 

– Milyen feltételek mellett fogadhatják a látogatókat?

– A Csabagyöngye területére védettségi igazolvánnyal lehet belépni, tehát most ez az első számú szabály, amit be kell tartatnunk. Rendezvényeke esetében ez a stégre is vonatkozik. Tapasztalunk természetesen elégedetlenséget is, de mindenféleképpen igyekszünk hangsúlyozni, hogy ezeket a szabályokat nem mi találtuk ki, hanem ezeket muszáj betartanunk és betartatnunk. 

 

– Az megtörténhet, hogy egy kiskorú bemehet védettségi igazolvány nélkül, azonban a szülő ennek hiányában nem. Erre van valamilyen megoldás?

– Ezek nehezen megválaszolható és kezelhető kérdések, helyzetek. A szülő, ha be szeretné kísérni gyermekét egy rendezvényre, akkor jelenleg védettségi igazolványra van szüksége. 

 

 

– Megújult a stég. Ez mit takar pontosan?

– Egy nagyfokú szerkezeti megújuláson esett át. Nyolc éve áll ott a stég a környezeti hatásoknak kitéve. Megszolgálta az idejét az időjárás miatt is és azér tis mert használtuk. Több mint 100 esemény zajlott le a stégen az elmúlt évek alatt, tavaly pedig szinte csak ott voltunk egész nyáron, és nagyon meg is kedvelte a közönség. Ehasználódott: feljöttek a falécek a helyükről, kiálltak a csavarok, mindig felújítgattuk, hogy használható legyen és ne legyen balesetveszélyes. De most már tényleg eljárt felette az idő, így az egész fa- és fémszerkezetet kicseréltük, megújítottuk, reméljük, hogy további 8-10 évig ez így rendben is lesz megfelelő kezelés mellett. Emellett felépítettünk egy színpadfedést is. Tavaly ez nem volt, habár volt egy váz, amire már olyan fénytechnikát is tudtunk helyezni, ami nagyobb koncertekhez is alkalmas. A mostani fedés egy komolyabb szabadtéri koncert esetében is nagyon hasznos lesz. Ez is azt szolgálja, hogy minőségibb koncerteket tudjunk szervezni a stégre. A fellépők jelentős részének a vélekedése is az és előírásuk is, hogy kültéri esemény esetén fedett színpad legyen. Ezáltal megnövekedett azoknak a fellépőknek a száma is, akiket meghívhatunk.

 

– Gulyás Gergely miniszter jelentette be, hogy június 1-től megtarthatóak a táborok. Milyen lesz az idei felhozatal a Csabagyöngyében?

– Tavaly a táboraink száma meghaladta a 40-et. Volt számos olyan tábor, ami nagy sikerrel zárult. Ezeket a táborokat szeretnénk megtartani idén is. A honlapunkra fog felkerülni, hogy ezek pontosan mely táborok lesznek. Természetesen ezt fogjuk bővíteni ami az információkat illeti. Így arra bíztatnék mindenkit, hogy figyelje a Csabagyöngye honlapját, és onnan maximálisan tud tájékozódni az aktualitásokról. 

 

– Milyen programokkal készülnek legközelebb?

– Május utolsó hétvégéjén szeretnénk folytatni a Stég mozit. A közösségi oldalunkon a vígjáték műfajra érkezett a legtöbb szavazat, így azt fogunk vetíteni csütörtökön. Pénteken lesz valószínűleg a blues koncert, ültetett módon. Szombaton pedig a Bajnokok Ligája döntőt fogjuk vetíteni. Ennek már nagy hagyomány avan nálunk évek óta. Rossz idő esetén pedig az említett programokat beltéren is meg tudjuk szervezni. Nagyon várjuk, hogy a közeljövőben igazi táncos rendezvényeket is tudjunk szervezni a stégre, és bekapcsolódunk a gyereknapi programokba is. 

 

További programok »

Itthon

Ismét csatlakoztak a Te Szedd! akcióhoz a közutasok

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is csatlakozott az elmúlt évek legsikeresebb országos környezetvédelmi akciójához, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! felhíváshoz. A közútkezelő országszerte több ezer munkavállalójával dolgozott az utak menti területek hulladékmentesítésén október 18-án, hétfőn.
07:48
FEL