Stayin' alive élesben – Elsősegélynyújtó verseny zajlott a Csabagyöngyében

2023. június 1. 14:23 | D. Nagy Bence

A Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezete június 1-jén rendezte meg az 51. felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny vármegyei fordulóját. A megmérettetésre a vármegye minden pontjáról érkeztek versenyzők, akiknek az életből merített összetett szituációkban kellett helytállniuk.

Segíteni vágyó gyerekekkel és felnőttekkel telt meg csütörtökön délelőtt a Csabagyöngye Kulturális Központ és környéke Békéscsabán. A Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei szervezete ismét megrendezte az országos elsősegélynyújtó verseny vármegyei fordulóját 

– Gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriákban hirdettük meg a versenyt, amelynek a területi fordulói már lezajlottak. A vármegyei fordulón 11 csapat mérte össze tudását, különlegessége a napnak, hogy határon túli, aradi és szabadkai csoportok is becsatlakoztak. A verseny célja természetesen az, hogy megmutassuk az elsősegélynyújtás fontosságát, valamint azt, hogy nem kell félni az aktív beavatkozástól – sokkal nagyobb baj, ha elmulasztjuk azt – fogalmazott Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt vármegyei szervezetének elnöke.

Az egész vármegyéből érkeztek diákok, akik a legtöbb esetben komoly felkészülési időszakot tudhattak a hátuk mögött.

– Több hónapja készültünk a versenyre szakértők segítségével, heti több órában. A helyes kötésektől kezdve az újraélesztésig mindent átvettünk, egy felkészült csapattal érkezünk ide – mondta el az egyik gyomaendrődi diák, Pataki Balázs.

A verseny során a csapatoknak négy gyakorlati kárhelyen kellett "közbelépniük".

– A kárhelyeket az élet szülte szituációkból merítetve alakítottuk ki, az volt a szándékunk ugyanis, hogy a versenyzők olyan helyzetekkel találkozzanak, amelyek a hétköznapok folyamán is előfordulhatnak. Az egyik ilyen szituációban résztvevőknek egy patika előtt hirtelen rosszul lévő, magas vérnyomással küzdő páciens problémáját kellett "megoldaniuk", aki a jelenkor egyik leginkább rettegett betegsége, a stroke tüneteit mutatta. Egy másik helyzetben egy nagyfokú vénás vérzés ellátását kellett teljesíteniük a csapatoknak, de a covid-fertőzés tüneteinek helyes felismerése sem maradt ki a listából – ismertette Kárász László, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet Békés Vármegyei Kirendeltségét vezető mentőtiszt.

A vármegyei fordulóról a Szent Györgyi Albert Technikum és Kollégium csapata jutott tovább az országos döntőbe, amelyet szeptember 19-én rendeznek meg Szolnokon.

További programok »

FEL