Sérültek a városban – elsősegélynyújtó versenyt tartottak Csabán – galériával

2024. május 28. 15:19 | Bere Mátyás

Kedden délelőtt rendezte meg az 52. Felmenő Rendszerű Elsősegélynyújtó Verseny vármegyei fordulóját a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezete. A vetélkedőn különböző szituációkat szimuláltak, melyeket a versenyzőknek a legjobb tudásuk szerint kellett hatékonyan végrehajtaniuk.

A verseny a Csabagyöngye Kulturális Központban kezdődött eligazítással, majd a diákok állomásról állomásra, kárhelyről kárhelyre jártak és mindegyik helyen hét percük volt teljesíteni a feladatukat a látottak, tapasztaltak alapján. Több helyszínen élő szimuláció volt, vagyis statiszták játszották el a bajbajutottat. Mindezt pedig Békéscsaba szívében láthatták is a járókelők.

Ilyen „bajbajutott” imitátor volt például Kárász Kata Jázmin és Baksay Janka.

Jázmin egy süketnémát játszott, aki a barátnőjével kitalálta, hogy kipróbálják a herbált. – Nekem igazából a feladatom az, hogy szemléltessem, milyen ennek a drognak a hatása – mondta.

Janka azt játszotta el, hogy éppen egy cukorbetegnek próbáltak segítséget nyújtani, és mikor egy vízzel teli üvegpohárral tartott felé, elesett, a szilánkok pedig a szemébe mentek és megvágta az arcát.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

Baksay Janka – sérült-imitátor

 

– A versenyzők stroke-os, infarktusos, eszméletlen, gyógyszermérgezett beteggel találkozhatnak és ezeknek a megoldását kérjük tőlük. Ilyenkor elsősorban azokra a feladatokra kell fókuszálni, amelyek nap, mint nap előfordulnak – fogalmazott Kárász László az OMSZ Békés Vármegyei Mentőszervezet vezető mentőtisztje.

Ahol újraélesztésre volt szükség (ilyen volt például egy vízbe esős baleset), egy arra alkalmas bábun kellett bemutatnia a fiataloknak a szívmasszázs pontos menetét. Emellett a mentő hívását és adott helyzetek kezelését nyugodtan, összeszedetten kellett prezentálniuk, ugyanis például a pontos helymeghatározás nagyon fontos a mentők riasztásakor.

 

Galéria

 

– A versenyen öt fős csapatok vesznek részt, vagyis nem egyéni teljesítményre, hanem arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan tudnak együttműködni a csapattársak. Azt gondolom, hogy a verseny húzóereje a gyakorlati feladatokban rejlik, mert az élethez nagyon közeli szituációkat tudunk kialakítani az imitátoroknak köszönhetően, de a pihenőállomásokon is nagyon hasznos és fontos információkat szerezhetnek a versenyzők – fogalmazott Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt Országos Elsősegélynyújtás szakmai vezetője.

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt vármegyei igazgatója elmondta, hogy tizenkét csapat versenyzik, köztük két nemzetközi csapat is megmérettette magát Aradról és Nagybecskerekről (Zrenjanin).

 

Megszólalók:

Galéria

 

További programok »

Itthon

FEL