Önkéntes segítőit és társszervezeteit köszöntötte a Magyar Vöröskereszt

2023. május 26. 09:11 | Kovács Andrea

Május 8-a a vöröskereszt világnapja. A mozgalmat 1863-ban megalapító Henry Dunant születésnapja alkalmából a Magyar Vöröskereszt minden évben elismeri azon önkéntes segítők, önkormányzatok és társszervezetek munkáját, akikkel vagy amelyekkel a vöröskereszt kiemelkedő együttműködésben dolgozik. A Békés megyei szervezet csütörtökön tartotta világnapi ünnepségét, ahol 15 kitüntetést adtak át.

A Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezete nevében dr. Párducz László elnök és Tóth Zoltánné igazgató köszöntötte a világnapi ünnepségen résztvevőket, és adta át az elismerést jelképező tárgyjutalmakat az önkormányzatoknak, társszervezeteknek és önkéntes segítőknek.

A Magyar Vöröskereszt országos vezetősége a magyarországi települések (önkormányzatok) részére minden évben pályázatot ír ki a "Humanitárius település” cím elnyerésére. Ezt bármely település megpályázhatja, amelynek lakossága aktívan részt vesz a vöröskereszt munkájában, lakói rendszeres véradók, alap- és ifjúsági szervezetet is működtet, továbbá intézményei rendelkeznek elsősegélynyújtó felelőssel. 
Békés város első alkalommal pályázott és nyerte el ezt a címet. Gerendás köszég most másodjára pályázott, így a település jogosulttá vált a Humanitárius márványtábla kihelyezésére.

A Magyar Vöröskereszt a kiváló társszervezeti együttműködés elismeréseként, a Békés vármegyei szervezet javaslatára elnöki díszoklevél kitüntetésben részesítette a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot valamint a Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetségét. Az ukrán háború kezdete óta mindkét szervezet napi szinten koordinálta és segítette a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezetének munkáját, a menekültek ellátását.

A Magyar Vöröskereszt "Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérőoklevél" kitüntetésben részesítette Lőkösháza Község Önkormányzatát, amely aktívan segíti a vöröskereszt munkáját, biztosítja a véradások helyét, segít a kiértesítők kihordásában, anyagilag is támogatja a véradásokat és együttműködik a helyi vöröskeresztes alapszervezettel.

Az „Év Önkéntese Elismerő Oklevelet” azok a személyek kaphatták meg, akik a választott testületekben, illetve a Magyar Vöröskereszt különböző munkaterületein az adott évben kiemelkedő önkéntes tevékenységet végeztek. Békés vármegyében ezt az elismerést Priszlupszka Irina, békéscsabai önkéntes kapta, aki 1993 óta tagja a vöröskeresztnek és nyugdíjba vonulásáig az Erzsébethelyi Általános Iskola alapszervezeti titkára volt. Azóta önkéntesként tevékenykedik, az ukrán háború kezdete óta tolmácsolással és a menekültekkel való kapcsolattartással a vármegyében és Kárpátalján is segíti a Magyar Vöröskereszt humanitárius munkáját.

 

 

A Magyar Vöröskereszt országos vezetősége kiemelkedő Vöröskeresztes Tevékenységért kitüntetés gyémánt fokozatát adományozta a Kétsopronyon élő Petrovszkiné Czepó Juditnak, aki több mint 30 éve a vöröskereszt önkéntese, 2016 óta pedig a lakhelyén lévő alapszervezet titkára. Nyugdíjba vonulása óta is aktívan szervezi a településen a véradást évi 3 alkalommal. A kiemelkedő Vöröskeresztes Tevékenységért kitüntetés arany fokozatát adományozta a Mezőkovácsházán élő Telek Sándornénak, aki 1962 óta tagja a szervezetnek és nyugdíjasként is aktívan részt vesz a területi szervezet munkájában.

 

 

Vöröskeresztes Munkáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült az Orosházán élő Kasza Béláné, aki 2005 óta aktív tagja a Magyar Vöröskereszt Orosháza Rákóczitelepi Nyugdíjas Alapszervezetének, valamint a Békéscsabán élő Kotroczóné Antal Terézia megyei vezető védőnő, aki az 1980-as évektől vesz részt a vöröskereszt tevékenységeiben. Szívügye a csecsemőgondozó területi és megyei versenyek lebonyolítása, magas szintű szakmai segítése. 2016-tól a megyei szervezet vezetőségi tagjaként is aktívan tevékenykedik.

 

 

Vöröskeresztes Tevékenységért kitüntetés bronz fokozatában részesült az Orosházán élő Farkas Tiborné, aki 2001 óta önkéntesként segítette a Magyar Vöröskereszt Orosháza Kórház munkahelyi alapszervezetét nyugdíjazásáig, azóta önkéntesként tevékenykedik. A Mezőkovácsházán élő Merényiné Szentmiklósi Etelkát, aki 2020 novemberétől nyugdíjasként segíti a vöröskereszt munkáját. A Dobozon tevékenykedő Szabó Máriát, aki több mint 10 éve már, hogy segíti munkánkat, legyen szó véradásról, vagy szociális tevékenységről.
Kiemelkedő Oktató-Nevelő Tevékenységért kitüntetésben részesült a mezőkovácsházi Borsos Mária, aki a mindennapi oktató-nevelő munkája mellett nagyon sokat tesz azért, hogy már az óvodás korosztály is megismerje a vöröskereszt tevékenységét. 

 

 Az ifjúsági kitüntetéseket Földesi Alexandra a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének ifjúsági elnöke adta át a világnapi ünnepségen

A Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezetének javaslatára Elismerő Oklevél Ifjúsági Vöröskeresztes Tevékenységért kitüntetésben részesült Kovács Eszter, a Mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium volt diákja, aki a bázisintézmény tanulójaként vett részt a vöröskeresztes tevékenységekben, Fodor Zsófia, aki a Megdgyesbodzási alapszervezet tagjaként segíti a vöröskereszt munkáját és Lakatos Krisztofer, aki a medgyesbodzási alapszervezet tagjaként segíti a Vöröskereszt munkáját.

Galéria

További programok »

Itthon

Ha nevünket feledik... – Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.
2024. június 16. 16:00
FEL