Stark Adolf élete és munkássága a sajtó tükrében - könyvbemutató a könyvtárban

2021. szeptember 27. 18:15 | Csiffáry Zsuzsanna

Hétfőn délután könyvbemutatót tartottak a Békés Megyei Könyvtárban. Az érdeklődő közönség Stark Adolf /1834-1910/ élete és munkássága a sajtó tükrében című kézirattal ismerkedhetett meg. A megnyitón Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd ezt követően dr. Sicz György kertészmérnök mutatta be a könyvet.

„Az emberiség történetének vannak nagy pillanatai: a nagy csaták, véres uralmi versenygések drámába foglalva, építészeti csodák a piramisoktól a párizsi Notre Dame-ig, a gazdaságtörténet a faekétől a minimum tillage-ig, a biológia csodáiról nem is szólva részleteiben, de a témánkat illetően igen: egy obeliszk, amely több mint száz éve áll, megdöntésére a tudomény mai állása szerint nincs is esély. Ez a Csaba gyöngye, egy magyarországi - nem magyar anyanyelvű - géniusz dicsősége, Stark Adolf érdeme” - olvasható dr. Sicz György legújabb megjelent könyvében, a Stark Adolf /1834-1910/ élete és munkássága a sajtó tükrében című kéziratban. 

A kötet összeállítója több mint 40 éven keresztül gyűjtötte a sajtótöredékeket Stark Adolf munkásságáról a budapesti levéltárakban, könyvtárakban. Hétfőn délután a Békéscsabai Megyei Könyvtárban mutatták be az érdeklődő közösségnek a mezőgazdasági tevékenységről szóló duokumentációt. Az eseményt Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere nyitotta meg. 

– Egyre kevesebb értékünk van, és a meglévőek nem kapnak annyi figyelmet, amennyit megérdemelnének. Nagyon fontos, hogy a könyv, amely ezentúl elérhető, arra hívja fel a figyelmet, hogy értékeinket valóban értékként kezeljük. Ilyen értéke a városnak Stark Adolf szőlőnemesítő munkássága, aki a világon egyedülálló szőlőfajtát állított elő. A hungarikum az érték, de lehetne akár egy szemlélet is – fogalmazott dr. Oláh István agrárszakíró, főszerkesztő. 

Dr. Sicz György harmadik könyvét adja ki Stark Adolf szőlész-borász tevékenységéről. 

– Ezt a könyvet azért állítottam össze kézirat formájában, mert Stark Adolf munkásságáról sok minden megsemmisült. Úgy gondolom, hogy egy elképesztő akaraterővel rendelkező példakép, akinek mind az erkölcsi, mind a szociális mércéje fantasztikus volt –  mondta el a kötet írója. 

Galéria

További programok »

Kultúra

Macskin Dávid Trio - Jazz-csütörtök a Meseházban

Augusztus 11-én, 19.00 órától A Macskin Dávid Trió ad koncertet Békéscsabán, a Meseházban. A Trió egy eklektikus zenei világba kalauzolja közönségét. A klasszikus zene érzékisége, a népzene természetközelisége, az improvizáció szabadsága és az elektronika frissessége keveredik koncertjeiken.
2022. június 29. 23:59
FEL